Een sollicitatiebrief schrijven: veel mensen kijken er enorm tegenop. Zeker wanneer je al langere tijd op zoek bent naar een baan, kan het een onoverkomelijke last lijken om wéér een sollicitatiebrief te moeten schrijven.
Toch, een goede sollicitatiebrief is van groot belang. Het is jouw visitekaartje, jouw unieke kans om je te presenteren tegenover je beoogde toekomstige werkgever.
Zorg ervoor dat jouw enthousiasme over de functie weerspiegelt wordt in de brief. Zorg ervoor dat je opvalt. Zorg ervoor dat de sollicitatiecommissie denkt: deze persoon, die moeten we uitnodigen voor een gesprek!
Hoe doet je dat? Met behulp van de volgende 6 tips kom je al een heel eind:
- Je sollicitatiebrief moet uniek zijn.
- Wees persoonlijk en val op.
- Niet liegen maar oplichten.
- Stip je eigen zwakheden aan …en weerleg ze.
- Let op spelling, stijl en grammatica.
- Nodig jezelf uit voor een gesprek.
1. Iedere sollicitatiebrief moet uniek zijn
Werkgevers prikken er zo doorheen wanneer je ze een standaard one-size-fits-all brief presenteert. Een uitnodiging voor een gesprek kun je dan wel vergeten.
Iedere sollicitatiebrief die je verstuurt moet uniek zijn en zijn toegesneden op de specifieke vacature. Alleen al met een op maat gesneden sollicitatiebrief laat je zien dat je echt interesse hebt in dit werk en volledig voor deze functie wilt gaan.
2. Wees persoonlijk. Val op!
De conventie dicteert dat je een sollicitatiebrief begint met je eigen naam en (indien van toepassing) een verwijzing naar de vacature. Daar is op zich niets mis mee, maar je kunt deze informatie ook bewaren voor de tweede alinea en de eerste alinea beginnen met een persoonlijker noot.
Bedenk dat werkgevers vaak tientallen, zo niet honderden sollicitatiebrieven ontvangen: het is zaak op te vallen. De aandacht moet direct in de eerste regels gevangen worden!
Een voorbeeld: Je solliciteert naar de functie van visual merchandiser bij Forever 21. Deze modewinkel had tot voor kort nog geen vestiging in Nederland. Een goede aanleiding om je sollicitatiebrief te beginnen met je positieve ervaringen met deze winkel in het buitenland.
Je kunt vervolgen door je enthousiasme te beschrijven toen je hoorde dat Forever 21 naar Nederland zou komen. Toen je op de vacature stuitte, was je natuurlijk meteen geïnteresseerd.
Met een dergelijke persoonlijke opening laat je meteen zien dat je het bedrijf al langer volgt, hetgeen je enthousiasme nog eens extra onderstreept.
3. Liegen is uit den boze. Oplichten mag.
Het is absoluut not done om in je sollicitatiebrief te liegen. Verzin geen functies die je nooit hebt gehad of diploma’s die je nooit hebt behaald. Je valt uiteindelijk altijd door de mand. Bij solliciteren geldt het motto: “Niet liegen maar oplichten.”
Dus oplichten mag wel? Ja, in die zin dat je in je brief precies die elementen uit je cv ‘oplicht’ die voor de vacature relevant zijn, ook als de werkervaring of de buitencurriculaire activiteiten in kwestie voor jou persoonlijk niet van heel groot belang zijn geweest, zogezegd niet de hoofdmoot van je cv uitmaken.
Zo licht je op in twee betekenissen van het woord. Je laat de werkelijkheid er een klein beetje mooier uitzien dan ze is door bepaalde onderdelen van je cv extra aandacht te geven, meer aandacht dan ze wellicht verdienen. Maar je liegt niet.
4. Zwak je zwakke punten af.
Je cv komt vaak niet voor de volle honderd procent overeen met de in de vacature gevraagde kwalificaties. Voor starters geldt bijvoorbeeld dat ze voor veel functies niet over voldoende ervaring beschikken. Dit wil niet zeggen dat je helemaal niet in aanmerking komt voor de positie.
Laat je nooit door een vacature ontmoedigen. Durf en doorzettingsvermogen bepalen voor een belangrijk deel het succes van je sollicitatieproces.
Verzwijg je tekortkomingen niet. Het negeren van een zwak punt in je cv kan de indruk wekken dat je de vacature niet goed gelezen hebt en niet serieus over je sollicitatie hebt nagedacht.
De werkgever moet een schifting maken en kan al een klein zwak puntje aangrijpen om jouw brief buiten de selectie te laten, zeker wanneer je niet toelicht waarom dat zwakke punt geen hinderpaal hoeft te vormen voor jouw functioneren.
Wanneer je bijvoorbeeld niet kan buigen op de vereiste ervaring, benoem dit dan ook. En leg vervolgens uit waarom dit geen probleem hoeft te zijn.
Vertel bijvoorbeeld dat je een voor de functie relevante opleiding hebt gevolgd. Of laat weten dat je leergierig bent en deze baan ziet als een goede kans om de nodige ervaring op te doen. Laat blijken dat je enthousiast bent!
5. Controleer je brief altijd op spelling, stijl en grammatica
Een bekende angst van veel sollicitatiebriefschrijvers: er zit een onvergeeflijke spelfout in je brief, al in de eerste alinea, en je belandt meteen als prop in de prullenmand. Een sollicitatiebrief moet geschreven zijn in vlekkeloos Nederlands.
Lees je brief daarom altijd goed na voordat je hem verstuurt. Let vooral op de volgende veelgemaakte fouten:
- Let op de d’s en de t’s en de dt’s;
- Kijk ook goed of je niet per ongeluk ergens een woord hebt weggelaten;
- Check of je geen dubbele woorden heb getypt.
Ben je niet zo’n ster in spelling en grammatica? Laat dan je sollicitatiebrief ook goed controleren door iemand die hier sterker in is. Een tweede lezer verdient sowieso aanbeveling, ook als je de regels van het geschreven Nederlands wel goed beheerst: zelf lees je namelijk vaak gemakkelijk over zelfgemaakte fouten heen.
6. Zorg voor een krachtige slot van je sollicitatiebrief
Eindig je sollicitatiebrief niet te voorzichtig. Maak de werkgever duidelijk wat je ambities zijn. Een zin als ‘Ik hoop een bericht van u te ontvangen’ klinkt natuurlijk sympathiek, maar is wel erg vrijblijvend.
Je kunt beter iets hoger inzetten, bijvoorbeeld door jezelf op een onnadrukkelijke manier uit te nodigen voor een gesprek. Denk aan een zin als ‘Vanzelfsprekend ga ik graag in op uw uitnodiging het een en ander nader toe te lichten in een gesprek.’ Zo laat je meteen weten dat het je menens is.
Aan de hand van deze tips moet het je zeker lukken een overtuigende sollicitatiebrief te schrijven. Veel succes met solliciteren!
Vind je deze tips nuttig? Ja? Misschien je vrienden ook wel! Help ze op weg door dit artikel te liken of te delen.
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie