Bijna iedereen heeft wel eens een brief geschreven om een baan te krijgen. Tegenwoordig doen zelfs kinderen dit om een baantje bij de lokale supermarkt te krijgen! Om een echt leuke baan te krijgen is het belangrijk om een goede brief op te stellen. Op basis van jouw sollicitatiebrief zal de werkgever immers besluiten of je interessant genoeg bent om op gesprek te komen.
In dit artikel kan je alles lezen over zo’n brief. Je komt te weten hoe je een perfecte sollicitatiebrief op kunt stellen. Er wordt eerst uitgelegd wat een sollicitatiebrief precies is. Later leer je hoe je de brief op kunt stellen en wat het verschil is tussen een CV en een sollicitatiebrief.
Algemene informatie over een sollicitatiebrief
Als je op zoek bent naar een baan zal je waarschijnlijk sollicitatiebrieven moeten schrijven. De meeste werkgevers vinden het namelijk te ingewikkeld om met alle sollicitanten in gesprek te gaan. Daarom vindt er een eerste selectieprocedure plaats op basis van brieven en CV’s.
Door een goede brief op te stellen krijg jij dus meer kans om op gesprek gevraagd te worden. Het is dus verstandig om veel aandacht aan de sollicitatiebrief te besteden. Hiermee voorkom je dat je niet eens uitgenodigd wordt voor het sollicitatiegesprek. In de meeste sollicitatiebrieven staan de volgende punten:
- Persoonlijke informatie. Bovenaan (en soms ook onderaan) de brief staan enkele persoonlijke gegevens zoals je voor- en achternaam, woonplaats en contactgegevens. Dit is eigenlijk enkel een formaliteit, maar wordt toch nog belangrijk gevonden.
- Waarom je solliciteert. In de eerste zinnen van je brief leg je uit hoe je op het idee bent gekomen voor deze functie te solliciteren.
- Motivatie. In de eerste zinnen kan je jouw motivatie al door laten drinken. Geef bijvoorbeeld aan dat je actief op zoek bent naar een leuke baan en dat deze specifieke functie jou enthousiast maakte. Later licht je jouw motivatie in enkele punten toe.
- Werkervaring en eigenschappen. Het middenstuk van jouw brief moet ingaan op jouw relevante werkervaring en positieve eigenschappen. Leg duidelijk uit waarom deze ervaringen en eigenschappen zo goed bij de functie van pas komen.
- Eventuele overige zaken. Soms wordt er door de werkgever gevraagd om iets extra’s in de sollicitatie te verwerken. Lees de omschrijving van de werkgever dus goed en voorkom dat je iets over het hoofd ziet.
Wat is een CV dan?
Veel mensen denken dat een CV en een sollicitatiebrief hetzelfde zijn. Dit is beslist niet het geval. Wel is het zo dat er als bijlage van een brief vaak een CV toegevoegd wordt. Een CV kan je zien als een beknopte samenvatting van jouw werkervaring(en) en opleiding(en).
Het CV wordt meestal puntsgewijs weergeven en is dus geen brief. Wel is het zo dat bepaalde onderdelen uit jouw CV in de sollicitatiebrief aan bod mogen komen. Noem dan enkel de heel relevante punten en voorkom dat je het hele CV in de brief gaat benoemen.
Hoe kan ik mijn brief beter opstellen?
Iedereen kan wel een brief opstellen waarin de eerder genoemde punten aan bod komen. Een goede brief is echter een ander verhaal. Uit onderzoek is gebleken dat werkgevers een matige sollicitatiebrief gelijk in de prullenbak gooien en er niet meer naar omkijken.
In dit onderzoek werden er twee brieven opgesteld door mensen met een vergelijkbare opleiding, afkomst en werkervaring. Aan de ene brief was veel aandacht besteed, terwijl de andere brief een beetje slordig was. Wat bleek? Alleen de eerste persoon werd keer na keer uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Het is dus wel duidelijk dat jouw brief een centrale rol speelt in je sollicitatieproces. Om je op weg te helpen noemen wij hieronder dé punten waarmee je een perfecte brief op kunt stellen. De werkgever zal een goede indruk van je krijgen en jouw kans om op gesprek uitgenodigd te worden zal zeer hoog zijn.
- Kom professioneel over. Dit kan je op diverse manieren doen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een zakelijk e-mailadres en net taalgebruik. Indien je besluit een foto bij te voegen kan je deze laten maken door een professionele fotograaf (kies in ieder geval geen vakantiefoto).
- Ken het bedrijf. Dit punt wordt door veel sollicitanten onderschat, zeker als het om een algemene functie gaat. Deze sollicitanten schrijven dan een algemene brief voor de functie, en vergeten dat het om een functie BIJ een bedrijf gaat. Door de bedrijfscultuur en visie in je brief naar voren te laten komen kom je geïnteresseerd over.
- Voldoe aan de voorwaarden. Bij de meeste sollicitaties wordt er door de werkgever aangegeven aan welke volwaarden de sollicitatie moet voldoen. Meestal is een CV verplicht, maar soms ook een foto, identiteitskaart en certificaten. Het komt zeer slordig over als je iets vergeet toe te voegen. Indien je per e-mail solliciteert, is het handig om de bestanden duidelijke namen te geven (en niet ‘scan21’). Geef je CV dan ook de naam van het bedrijf mee (‘CV *bedrijfsnaam*’).
- Kijk je brief goed na. In een goede sollicitatiebrief staan geen stijl-, spelling- of taalfouten. Hoewel de inhoud van de brief het belangrijkst is, dient dit onderdeel niet onderschat te worden. Lees je opgestelde brief dus enkele malen na en haal foutjes eruit. Indien je twijfelt, kan je via een betrouwbare bron informatie opzoeken (onzetaal.nl).
- Laat je brief door iemand anders lezen. Misschien ben je zelf niet zo goed in taal en wil je weten hoe de sollicitatiebrief die jij geschreven hebt overkomt op iemand anders. Om hierachter te komen is het verstandig je brief door één of meerdere personen te laten lezen. Wie weet hebben zij nog goede aanvullingen of wijzigingen. Je brief kan er enkel beter van worden!
Wees altijd eerlijk. Er zijn mensen die denken meer kans te hebben op een goede baan als ze kleine leugens vertellen. Indien jij hierover nadacht kan je het maar beter direct vergeten. Meestal komt de werkgever er al snel achter dat jij gelogen hebt, en dat kan akelig uitpakken. Door oprecht en gemotiveerd over te komen maak jij veel meer kans om langdurig een leuke baan te hebben.
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie