Solliciteren is niet altijd even gemakkelijk. Veel mensen hebben problemen met solliciteren, omdat het veel van je vraagt:
– Je moet je sterke en zwakke punten kennen. Voor sommigen is dit nog een hele confrontatie, waardoor het solliciteren ook weer lastiger gaat;
– Je moet een sterke sollicitatiebrief opstellen waarin je jezelf goed presenteert en inspeelt op de behoeften en eisen van een bedrijf of werkgever;
– Je moet omgaan met afwijzing, want het zal weinig mensen lukken om aangenomen te worden bij elke baan waar ze zich voor opgeven.
Er staat veel druk op solliciteren, zeker op het schrijven van je sollicitatiebrief. Dit komt omdat deze brief je ticket kan zijn naar een baan en een stabiele carrière, maar ook kan zorgen voor een ongenadige afwijzing.
Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen als ze een sollicitatiebrief schrijven. Daarom hebben wij een voorbeeld van een sollicitatiebrief voor je opgesteld.
De voorbeeldbrief
Deze brief staat er niet alleen als voorbeeld, hij wordt direct geanalyseerd zodat je weet hoe jij een brief schrijft die op jou van toepassing is.
De onderstreepte titels geven de drie delen in de brief aan: het begin, de informatieve kern en de afsluiting. De dikgedrukte delen zijn de delen die aangeven welk deel van de brief nu behandeld wordt. De schuingedrukte delen zijn de fictionele brief zelf. Na elk dikgedrukt en schuingedrukt deel komt er een regulier gedrukt deel van de tekst die uitlegt wat er belangrijk is bij dit deel van de brief. Kijk snel mee naar de voorbeeldbrief en de analyse!
Begin
Adres sollicitant:
Freek Bloks
Wrappoerstraat 42
1214 RD Nieuwkoop
Adres werkgever:
Blox industries
t.a.v. Frans Slaap
Franse slagstraat 11b
6747 LD Rotterdam
Bij het adres van de werkgever is er vaak een persoon die je kan adresseren. In dit geval is dat Frans Slaap. Je schrijft dan de brief naar het bedrijf, maar adresseert de persoon die je aanspreekt dus door “t.a.v.” te gebruiken.
Plaats en datum van schrijven:
Nieuwkoop, 14 april 2015
Onderwerp:
Betreft: vacature enthousiaste verkoper
In de meeste gevallen kun je wanneer je gaat solliciteren de vacature als onderwerp van je brief gebruiken.
Aanhef:
Beste/geachte heer Slaap,
Bij de aanhef zijn er twee dingen erg belangrijk: zorg dat je de persoon die je aanspreekt professioneel groet, ook al heb je hem of haar al vaker gesproken. Daarnaast is het belangrijk dat je, wanneer dit mogelijk is, de heer of mevrouw die je aanspreekt bij naam te noemen.
Informatief deel
Reden van schrijven
U heeft onlangs een vacature geplaatst waarbij u aangaf dat u op zoek bent naar een enthousiaste verkoper. Ik denk dat ik deze functie goed kan vervullen en zou graag in deze brief u willen uitleggen waarom ik denk dat dat het geval is.
De sollicitant geeft aan dat hij schrijft vanwege de vacature die openstaat. Daarnaast geeft hij aan de geschikte persoon te zijn voor deze baan. De sollicitant maakt nette zinnen zonder spel-, taal-, of interpunctiefouten. Dit getuigt van professionaliteit.
Persoonlijke introductie
Na het afronden van mijn hbo-opleiding ‘bedrijfseconomie’ heb ik mij gericht op het verkopen en aanprijzen van interessante producten. Ik heb oog voor de behoeften van mensen en ben erg sociaal betrokken. Toen ik stage liep bij de verkoop van de WirWar-hairspray, merkte ik dat ik van verkopen graag mijn werk zou willen maken. Daarom solliciteer ik nu bij uw bedrijf.
De sollicitant begint maar één keer met ‘ik’, terwijl het volledige deel over hem gaat. Dit geeft aan dat hij niet alleen maar op zichzelf is gericht. Daarnaast spreekt hij over drie verschillende dingen: zijn opleiding, vaardigheden en werkervaring. Dit deel kun je over het algemeen zo uitgebreid maken als je wilt, maar denk eraan dat niemand op zoek is naar een opschepper!
Werkervaring
Bij WirWar-hairspray leerde ik goed om te gaan met klanten. In de tijd dat ik daar werkte heb ik veel met klanten gesproken om steeds beter te leren begrijpen wat zij nu eigenlijk echt zochten en hoe ik dat hen het beste kon verkopen. Ook heb ik geleerd om van de taaiste klanten nog welwillende kopers te maken. Het lijkt mij dat deze ervaring me veel begrip heeft aangeleerd als het gaat om klanten.
In dit gedeelte geeft de sollicitant aan in welke mate zijn werkervaring hem zaken heeft geleerd en hoe de werkervaring hem zal helpen bij het bedrijf waar hij solliciteert.
Motivatie
Het heeft mij altijd gefascineerd hoe uw bedrijf producten kan verkopen en aanprijzen. Ik denk dat de functie als verkoper mij zeer veel kan leren over het omgaan met klanten, medewerkers en hoe ik het beste kan vertellen over een product. Daarnaast vind ik het werk zeer interessant vanwege de diversiteit.
In dit gedeelte wordt het bedrijf een beetje aangeprezen doordat de sollicitant hier uit gaat leggen waarom hij er wilt werken. Daarnaast geeft hij redenen waarom hij de functie zo graag wilt. Deze redenen gaan om leerdoelen en interesses en zijn veel succesvoller dan ‘ik vind het leuk om hier te werken’.
Afsluiting
Vraag om op gesprek te komen
Als u ermee instemt, zou ik graag op sollicitatiegesprek willen komen om mijn keuze voor uw bedrijf, mijn vaardigheden en eventuele vragen die u hebt toe te lichten.
De sollicitant vraagt om uitgenodigd te worden. Dit is niet alleen een goede manier van afsluiten, het toont ook motivatie en interesse.
Groet
Met vriendelijke groet,
Freek Bloks
Bijlage
Bijlage: Curriculum Vitae
Over het algemeen wordt je CV bij je sollicitatiebrief bijgevoegd, zodat de werkgever een duidelijk overzicht heeft van je werkverleden en andere activiteiten.
Hopelijk heeft deze analyse je een duidelijk beeld gegeven van hetgene wat er in je brief behoort te staan en hoe je dit het beste kunt weergeven. Succes met solliciteren!
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie