create counter
header

4 Tips Voor Maximaal Resultaat met de Vacaturebank

Je inschrijven bij een vacaturebank is een effectieve manier om interessante vacatures te vinden en aan een leuke, nieuwe baan te komen. Op het web zwermt het van de vacaturebanken. Zelfs in deze economisch zware tijden liggen de banen wel degelijk voor het oprapen! Je moet alleen weten waar te zoeken. En je moet volhouden, de zoektocht nooit opgeven.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen zo nu en dan eens naar een vacaturebank te surfen om naar vacatures te speuren. De kans dat je iets aantrekkelijks tegenkomt is vrij groot. Echter, het kan effectiever. Wanneer je het goed aanpakt kun je veel meer profijt halen uit deze online vacaturedatabases en maak je de kans op het vinden van een nieuwe baan een stuk groter.

Hoe? Volg de volgende vier tips en je zet een reuzenstap in de goede richting!

 

Tip 1: schrijf jezelf in bij zoveel mogelijk vacaturebanken

De vacaturebanken zijn bijna niet meer te tellen, zoveel zijn het er al. En dan hebben we het alleen nog maar over Nederland en België!

Je hebt grote algemene vacaturebanken, zoals de volgende:

  • Nationale Vacaturebank
  • Jobbird
  • Monsterboard
  • Jobselectie

Je hebt de uitgebreide sites van uitzendbureaus als:

  • Randstad
  • Indeed
  • Tempo-Team
  • Manpower
  • Yacht
  • Adecco

Daarnaast heb je het soort vacaturebank dat is toegespitst op een bepaalde branche of een bepaalde beroepsgroep. Om een paar voorbeelden te noemen:

  • AgriHolland (voor banen binnen de landbouw)
  • OneWorld (voor banen, stages en vrijwilligerswerk binnen de ontwikkelingssamenwerking)
  • Werken bij de Overheid en Werken voor Nederland (voor banen binnen de overheid)
  • StudentenWerk (speciaal voor studenten)
  • De Medische Vacaturebank (voor medisch personeel)
  • Onderwijs Vacaturebank (voor, je raadt het al, het onderwijs)

En tot slot heb je vacaturebanken voor een bepaalde stad, regio of provincie. Handig voor als je werk dichtbij huis zoekt!

Onze gouden tip: schrijf je in voor iedere vacaturebank die voor jou relevant is en plaats bij iedere vacaturebank je cv. De kans dat je zo op interessante vacatures stuit wordt op deze manier al vele malen groter!

 

Tip 2: maak optimaal gebruik van de zoekfunctie

Het vinden van voor jou interessante vacatures wordt dankzij de ontwikkeling van geavanceerde zoekfuncties steeds makkelijker. Vooral op de grote algemene sites kun je vaak zoeken aan de hand van de volgende criteria:

  • Functienaam
  • Functiegroep of branche
  • Locatie (stad, regio of provincie)
  • Naam van de werkgever
  • Opleidingsniveau
  • Vacaturenummer

Meestal wijst zo’n zoekapplicatie zich vanzelf. Soms is het handig om voor een optimaal resultaat eerst de instructies te lezen op de website. Je wilt immers niet dat een leuke vacature aan je neus voorbij gaat omdat je verkeerd aan het zoeken bent!

Kortom: er is een handige zoekfunctie, dus maak daar ook gebruik van! Het is juist deze functie die een vacaturebank zo handig maakt. Het bespaart je de geestverlammende moeite om door lange lijsten van vacatures te scrollen… De kans dat je dan iets over het hoofd ziet door vermoeidheid en een verkrampte scrollwijsvinger is dan vrij groot aanwezig…

 

Tip 3: maak een vacaturebank account aan

Bij vrijwel iedere vacaturebank is het mogelijk om een account of een profiel aan te maken. We raden je ten zeerste aan om deze mogelijkheid ook te grijpen.

Waarom? Omdat het zo nog makkelijker wordt om de juiste vacatures te vinden. In je profiel kun je namelijk aangeven waar je precies naar op zoek bent. Wat voor soort functie? In welke regio? Voor welk opleidingsniveau? Binnen welke functiegroep?

Vaak kun je aanvinken of je een e-mail alert wilt ontvangen wanneer een vacature die voldoet aan jouw wensen online komt te staan. Zo hoef je niet telkens terug naar de vacaturebank om zelf het zoekwerk uit te voeren, maar neemt de site het zoeken voor je uit handen.

Dit is zeker handig wanneer je staat ingeschreven bij meerdere vacaturebanken. Het speurwerk kan in dat geval veel tijd in een hoop tijd kosten. Met een profiel kun je in feite rustig achterover leunen en wachten tot er een interessante aanbieding in je inbox verschijnt.

 

Tip 4: plaats je cv

Naast het aanmaken van een profiel geven de meeste vacaturebanken je de mogelijkheid om je cv online te zetten, vaak als onderdeel van je profiel. Een vacaturebank wordt namelijk niet alleen bezocht door werkzoekenden, maar ook door werkgevers. Voor hen is een vacaturebank een geweldige vijver om uit te vissen. Je zou kunnen zeggen dat het voor hen eerder een cv-bank is!

Zorg er dus voor dat je cv pico bello in orde is. Voor de werkgevers moet goed duidelijk zijn wat voor vlees in de kuip hebben. Ook moet uit je cv duidelijk naar voren komen voor welke functies jij geschikt bent of zou kunnen zijn. Meestal is je cv gelinkt aan je profiel, zodat alleen werkgevers binnen jouw zoekgebied jou cv zullen oppikken. Wie weet vind je op deze manier wel een geweldige match.

 

Een vijfde tip

Tot slot hebben we nog een tip die niet per se iets met de vacaturebank te maken heeft, namelijk deze: zet niet alles in op online vacaturebanken. Er zijn immers nog tal van andere manieren om een baan te vinden.

Vergeet bijvoorbeeld niet om eens de banenpagina van kranten en tijdschriften na te speuren. Ook kan het geen kwaad om direct naar de website van een werkgever voor wie je graag zou willen werken te surfen. Wie weet staat er een vacature online. En zo niet: waarom stuur je niet eens een open sollicitatie? Niet geschoten is altijd mis!

Tot slot heb je het tegenwoordig alomtegenwoordige netwerken. Misschien wel de beste manier om aan een baan te komen!

Je inschrijven bij verschillende vacaturebanken vormt van de dag echter een belangrijk onderdeel van je sollicitatiestrategie. Niet alleen is het een erg effectieve manier om vacatures te vinden, het is ook nog eens een heel gemakkelijke manier. Je hoeft slechts te wachten totdat de aanbiedingen binnenkomen!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *