Het schrijven van een sollicitatiebrief is een lastige taak, maar wel eentje die je meerdere keren zult moeten vervullen. Iedereen is op een punt in zijn leven wel op zoek naar een baan. Of je nu net afgestudeerd bent of je baan kwijt bent geraakt; zonder werk kun en wil je niet zitten!
Daarom moet je weten hoe je een goede sollicitatiebrief moet schrijven. Om je te helpen hebben we in dit artikel twee voorbeelden voor je. Eén sollicitatiebrief zit vol met fouten die iedereen wel eens maakt. Door deze fouten te herkennen kun je ze in je eigen brief voorkomen. Daarna lees je een brief die wél goed in elkaar zit. Zo kun jij ook straks de beste sollicitatiebrief schrijven!
Voorbeeld van een slechte sollicitatiebrief
Om te beginnen hebben we hier een voorbeeld van een slechte sollicitatiebrief voor je. Daar hebben we de fouten in aangegeven en daarna uitgelegd, zodat je ook snapt wat er fout is in deze brief. Gebruik deze brief in je voordeel, en zorg dat je deze fouten niet zelf maakt!
Beste heer/mevrouw,
Ik las uw advertentie voor een docent Engels in de krant, en deze sprak mij erg aan. Ik heb zelf al jaren les Engels gegeven op een andere school, dus ik denk dat ik geknipd ben voor deze functie. Ik schrijf deze brief om mijn interesse voor deze functie uit te leggen.
De afgelopen zes maanden heb ik doorgebracht in New York, waar ik vrijwilligerswerk bij een daklozenopvang heb verricht. Natuurlijk sprak ik daar alleen maar Engels. Daarvoor heb ik 4 jaar Engels les gegeven op een middelbare school in rotterdam, ik gaf daar meestal 3 dagen per week les aan onderbouw en bovenbouw, hoewel de onderbouw mijn voorkeur had. Voordat ik bij deze school te werk was heb ik een tussenjaar gedaan nadat ik mijn opleiding Engels aan de universiteit Utrecht had afgerond. Na mijn afwezigheid van een half jaar lijkt het me heel leuk om weer te werken, en dan het liefst op uw school.
Ik hou erg van met kinderen omgaan en ik vind het leuk om ze nieuwe dingen te leren. Ik vind dat Engels steeds belangrijker word in onze samenleving en dat kinderen daarom goed Engels moeten leren, naar mijn mening. Ik zal daarom hard mijn best doen om uw leerlingen alles bij te brengen wat ik weet. Volgens mijn vroegere collega’s was ik fijn om mee te werken, gaf ik goed les maar was ik wel eigenwijs.
Ik zou mijn motivatie graag in een gesprek willen toelichten. In de bijlage vind u mijn CV. Ik hoop van u te horen.
Met vriendelijke groet,
Kees Janssen
Verbetering van de brief
Je hebt waarschijnlijk al de vele strepen in deze brief gezien. Er zitten dan ook aardig wat fouten in die jij kunt voorkomen. Kijk maar mee:
- ‘deze sprak mij erg aan’; ontzettend cliché, hiermee trek je niet de aandacht
- Veel zinnen beginnen met ‘ik’; dat staat een beetje arrogant. Het draait natuurlijk om jou, maar wissel ook af met het begin van je zinnen!
- ‘geknipd’; dit is uiteraard met een t
- ‘rotterdam’; steden schrijven we met hoofdletters
- ‘ik gaf…voorkeur had’; erg lange zin met veel komma’s. Vermijd lange zinnen en wissel ze af met korte zinnen.
- ‘gedaan’; verkeerd werkwoord, meestal ‘houden’ we een tussenjaar
- ‘universiteit’; in combinatie met Utrecht is dit ook met een hoofdletter
- ‘lijkt het me heel leuk’; weer erg cliché
- ‘Ik hou erg van met kinderen omgaan’; de zin loopt niet lekker en is ook cliché
- ‘word’; in dit geval met dt
- ‘naar mijn mening’; aan het begin van de zin staat al ‘Ik vind’, ‘naar mijn mening’ is dus overbodig.
- ‘was ik wel eigenwijs’; gooi niet je eigen glazen in en houd negatieve punten achterwege in je brief. Pas als er op je sollicitatiegesprek naar je minder sterke kanten gevraagd wordt kun je dit toelichten.
Je ziet dus dat jouw sollicitatiebrief geen taal- of spellingfouten mag hebben en het liefst geen clichés bevat. Let hier dus goed op bij het schrijven van je sollicitatiebrief. Kom met goede argumenten en wees overtuigend.
Voorbeeld van een goede sollicitatiebrief!
Beste heer Kroon,
Afgelopen week zag ik, terwijl ik van mijn heerlijke eten genoot, een vacature in uw restaurant hangen voor hulpkok. Ik wist direct: dit is iets voor mij. Al jaren kom ik regelmatig in uw restaurant vanwege het goede eten en de gezellige sfeer. Om zelf deel uit te maken van die sfeer en om ook zulke goede gerechten te maken lijkt me een geweldige ervaring.
Drie jaar geleden werd ik aangenomen bij restaurant Het Zeepaard, waar ik ook begon als hulpkok. Dit was mijn eerste ervaring in een echt restaurant. Ik was verantwoordelijk voor het maken van de meeste voorgerechten en salades. Daar ligt dan ook mijn specialiteit. Bovendien leerde ik samenwerken in een drukke keuken met de chefkok en de andere hulpkoks. De samenwerking verliep bijna altijd vlekkeloos en ik sloot goed aan bij de rest van de groep.
Daarvoor heb ik de opleiding tot kok gevolgd aan de hogeschool van Rotterdam. Daar ontdekte ik dat ik voorgerechten het leukst vond om te maken. Ik heb mijn opleiding binnen het minimum aantal jaren afgerond en was gemotiveerd om direct aan de slag te gaan. Gelukkig kon ik bijna direct terecht bij Het Zeepaard.
Nu wil ik mijn culinaire kwaliteiten inzetten om het uw gasten zo goed mogelijk naar hun zin te maken. Ik werk snel, waardoor uw klanten nooit lang op hun eten hoeven te wachten. Bovendien sta ik altijd klaar om mijn medewerkers een handje te helpen als dat nodig is.
Om in een bekend restaurant als dat van u te werken lijkt me bovendien een goede leerschool om een nog betere kok te worden. Bij Het Zeepaard was ik deels verantwoordelijk voor de inkoop, dus daar kan ik ook advies over geven.
Natuurlijk kan ik u niet al mijn motivatie in één brief uitleggen. Daarom zou ik dat graag verder doen in een persoonlijk gesprek. Ik zie ernaar uit om u te spreken.
Met vriendelijke groet,
Richard de Kleijne
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie