create counter
header

Welke vragen worden er gesteld op een sollicitatiegesprek?

Als je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, ben je al goed op weg. Van alle ingestuurde sollicitatiebrieven sprong die van jou er uit, zodat jij wel werd uitgenodigd op gesprek en andere sollicitanten niet. Maar dat betekent nog niet dat je al de baan hebt; eerst moet je jezelf goed weten te promoten tijdens een sollicitatiegesprek. 

Bijna iedereen is hier zenuwachtig voor, maar met goede voorbereiding en voldoende zelfvertrouwen is er niets om je zorgen over te maken. Lees hier tips om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek en welke vragen er op zo’n gesprek gesteld worden.

Tips om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek

Bij het voorbereiden van je sollicitatiegesprek moet je je eigenlijk op twee dingen richten: op jezelf en op het bedrijf. Je kunt nog zoveel van het bedrijf en je mogelijke functie weten, als je niet de juiste kleding draagt en er onverzorgd uitziet maak je geen goede indruk.

Andersom geldt hetzelfde; mensen die keurig gekleed en perfect verzorgd zijn, slaan een flater als ze niets weten over het bedrijf waar ze willen weten.

Kennis over het bedrijf

Allereerst tips om je kennis over het bedrijf uit te breiden:

  • Besteed altijd aandacht aan de website. Hierop staat de belangrijkste informatie van het bedrijf waar je wilt werken, zoals hun diensten en klantervaringen.
  • Weet wat voor opdrachten jouw mogelijke werkgever verricht en wat belangrijke waarden van het bedrijf zijn. Hecht het bedrijf veel waarde aan duurzaamheid? Gebruik dat in je sollicitatiegesprek!
  • Lees van tevoren je sollicitatiebrief nog een keer door en neem hem mee naar het gesprek. Het is niet prettig als je werkgever iets vraagt uit je sollicitatiebrief en jij niet weet waar hij het over heeft!
  • Als je dat nog niet had gedaan bij het schrijven van je brief, kun je de jaarverslagen van het bedrijf opvragen bij de Kamer van Koophandel. Hiermee beschik je over nog meer informatie over het bedrijf.
  • Bedenk zelf alvast vragen die je wilt stellen. Dit geeft aan dat je zelf gemotiveerd bent en kritisch na kunt denken.
  • Ga na welke kleding geschikt is voor je sollicitatiegesprek. Is het bij dit bedrijf gebruikelijk om nette kleding te dragen, of mag het allemaal wat losser? Pas jouw kleding hierop aan!

Jouw eigen presentatie

Naast je kennis over het bedrijf moet je zelf ook goed voor de dag kunnen komen. Ook moet je goed je verhaal kunnen houden en niet te zenuwachtig overkomen (want dat ben je natuurlijk wel!) Daarvoor hebben wij de volgende tips op een rijtje gezet:

  • Leg je kleren ruim van tevoren klaar. Zorg dat ze gestreken zijn en er netjes uitzien. Natuurlijk moeten jouw kleren wel comfortabel zitten, anders zit je zo ongemakkelijk op je sollicitatiegesprek.
  • Besteed ook aandacht aan je nette schoenen; poets ze indien nodig nog een keer voor je sollicitatiegesprek.
  • Als je zelf niet zoveel weet van bijvoorbeeld de juiste stropdas of goede sokken, vraag dan een vriend of vriendin om hulp.
  • Douche van tevoren en doe deodorant op. Als je van jezelf weet dat je snel moet zweten, neem dan je deodorant ook mee.
  • Voor vrouwen: make-up kan je er verzorgd uit laten zien, maar het kan ook afleiden. Kies voor bescheiden make-up en gebruik geen felle kleuren.
  • Vergeet de kleine dingen niet; knip je nagels van tevoren, check of er niets tussen je tanden zit, kam je haren, zorg voor een frisse adem, enzovoorts.
  • Heel belangrijk: wees op tijd! Leg desnoods van tevoren de route al een keer af, zodat je weet wat je te wachten staat.
  • Ga niet twee minuten van tevoren nog haastig je aantekeningen doornemen. Doe dit eerder, en probeer vlak voor je gesprek vooral tot rust te komen met bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen.

Welke vragen worden op een sollicitatiegesprek gesteld?

Tijdens het sollicitatiegesprek zal de werkgever natuurlijk vragen aan je stellen. Hij of zij wil precies weten wie jij bent, wat je kunt en of je bij dit bedrijf past. Maar sollicitatiegesprekken gaan er lang niet altijd meer zo aan toe als vroeger, waarbij het echt een vraag-en-antwoord-gesprek was.

Tegenwoordig kun je zelf het gesprek veel meer sturen, waardoor je beter kunt uitblinken op bepaalde vlakken. Meestal begint het sollicitatiegesprek met de vraag: “Vertel ons eens iets over jezelf.” Deze vraag kun je natuurlijk wel beantwoorden. Vertel je gesprekspartner over jezelf, je hobby’s, wat je graag doet, enzovoorts. Als één van deze zaken relevant is voor de baan die je graag wilt, is dat natuurlijk helemaal mooi meegenomen.

Daarna komen meestal de specifiekere vragen, bijvoorbeeld over je opleiding, je sterke en je zwakke punten. Probeer bij je sterke punten direct voorbeelden te noemen, dan komt je verhaal beter over. Vaak kun je deze vragen goed voorbereiden, doe dat daarom ook!

Uiteraard kun je ook vragen over je motivatie verwachten. Probeer van tevoren zo goed mogelijk op papier te zetten waarom je graag bij dit bedrijf wilt werken. Bekijk wat belangrijke waarden voor het bedrijf zijn en welke jij daarvan belangrijk vindt.

Zoek veel informatie op over de functie die jij wilt bekleden. Regelmatig worden er vragen gesteld over wat je van de functie verwacht, hoe jij je erin wilt ontwikkelen, hoe je jezelf over drie jaar in deze functie ziet, enzovoorts. Als je veel motivatie hebt om hogerop te komen, geef dan aan hoe je dat via deze functie wilt bereiken. Enthousiaste sollicitanten worden altijd gewaardeerd, omdat ze hard werken om promotie te maken.

Je kunt tevens vragen over je CV verwachten. Zorg dat je die goed uit je hoofd kent, zodat je er geen onverwachte vragen over krijgt. Probeer zo min mogelijk ‘lege plekken’ in je CV te hebben, die vallen op en geven meestal geen goede indruk. Focus vooral op de resultaten die je hebt behaald bij andere bedrijven.

Vergeet vooral niet om zelf vragen te stellen! Werkgevers waarderen het als je zelf input inbrengt. Wacht hier ook niet mee totdat je gesprekspartner vraagt of jij verder nog vragen hebt. Neem zelf het initiatief en stel vragen op een gelegen moment.

Als laatste tip willen we je geven dat je bijna alles van het gesprek kunt voorbereiden. Neem zo veel mogelijk informatie op, bedenk voor jezelf vragen die je lastig kunt beantwoorden en oefen zo nodig het gesprek met iemand anders. Dan moet het helemaal goed komen in je sollicitatiegesprek!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *