create counter
header

Sollicitatiebrief Maken? Lees Hier Alles Wat Je Moet Weten!

Stel je voor: je bent aan het rondkijken naar een baan die bij jouw interesses en talenten past. Plots valt je oog op een vacature. Deze vacature sluit precies aan op wat je wilt en lijkt een geschenk uit de hemel te zijn! Goed loon, dicht bij huis en een geweldige functie. De nodige diploma’s en kwalificaties heb jij ook al in de pocket, dus laat die baan maar komen!

Een kleine tegenvaller is dat je niet direct achter het bureau of op deze locatie kunt gaan werken. Je moet eerst een sollicitatiebrief schrijven. Je moet aangeven wat je goed kunt, waarom je deze baan zo graag wilt en waarom jij geschikter bent dan alle andere kandidaten. Ineens is die baan niet meer zo heel dichtbij.

Veel mensen schieten direct in de stress als ze te horen krijgen dat ze een sollicitatiebrief moeten schrijven. Dit is ook niet zo heel gek. Het kan erg lastig zijn om jezelf op papier te profileren. Er worden talloze cursussen en workshops aangeboden om je de beste sollicitatiebrief te schrijven. Maar wat maakt het schrijven van een sollicitatiebrief nu zo bizar moeilijk? En wat kun je doen om het voor jezelf makkelijker te maken?

Waarom is een sollicitatiebrief schrijven zo lastig?

Misschien is het de eerste keer dat je een sollicitatiebrief moet schrijven, of heb je het een lange tijd niet meer gedaan. Dan zijn er een aantal punten die het schrijven van een dergelijke brief een stuk moeilijker maken:

  1. Je weet niet waar je moet beginnen. “Een goed begin is het halve werk”, maar wat nou als je ‘goede begin’ nergens te vinden is? Het is in veel gevallen ingewikkeld om al je gedachten op een rijtje te zetten. Je hebt zo veel te vertellen, maar je wilt in je brief niet van de hak op de tak sprinten. Dit maakt weer dat je niet zo veel meer te vertellen hebt.
  2. Je weet niet hoe je je brief op moet bouwen. Waar moet je de datum neerzetten? Hoe hef je een brief aan wanneer je niet weet wie je schrijft? Hoe lang moet je brief ongeveer zijn? Waar staat wat in je brief? Dit soort vragen kunnen je zeer onzeker maken over je sollicitatiebrief.
  3. Je wilt niet opscheppen. Hoe vertel je een verhaal waarin je aan de ene kant jezelf promoot, maar aan de andere kant geen arrogant persoon wilt lijken? Het kan vaak nog lastig zijn om nuance te vinden.

Als je al wel of nog steeds ervaren bent in het schrijven van een sollicitatiebrief, kunnen er nog steeds zaken zijn waar je tegenaan loopt:

  1. Je weet niet wat je inhoud zou moeten zijn. Soms vertellen vacatures niet wat je moet verkondigen in je brief. Dan wordt het lastig om je brief op te bouwen, omdat je geen duidelijke richtlijnen krijgt.
  2. Je hebt moeite met spelling en grammatica. Hoe ervaren je ook mag zijn met het schrijven van je sollicitatiebrief, het kan zijn dat je moeite hebt met de Nederlandse taal. Het komt professioneler over wanneer je spelling en grammatica correct zijn.

Al deze zaken kunnen zorgen dat je onzeker kan worden over je sollicitatiebrief. Het is ten slotte je visitekaartje, en je wilt er niet één met een vlek erop! Daarom hebben wij een aantal tips en trucs om te zorgen dat je toch een professionele en goed uitziende sollicitatiebrief kan presenteren aan je toekomstige werkgever.

Tips en trucs

Het hoofddoel van een sollicitatiebrief is het gevoel te geven aan je werkgever dat jij degene bent die hij of zij zoekt. Dit doe je door deze zaken te combineren:

  • Je geeft aan dat je enigszins ervaring hebt in het werkgebied waar je solliciteert;
  • Je profileert jezelf als gemotiveerd en enthousiast;
  • Je maakt duidelijk dat je de benodigde kwalificaties hebt;
  • Je geeft een overzichtelijk beeld van wie je bent.

Nu is dat leuk, maar we zitten nog steeds met de problemen die hierboven besproken zijn. Daarom gaan we daar nog even verder op in. De problemen zullen hieronder nog even opgesomd worden, met een bijbehorende oplossing!

  1. Je weet niet waar je moet beginnen. Veel mensen hebben dit probleem. De oplossing voor dit probleem is vaak het beginnen in het midden, niet bij het begin. Maak eerst een soort schets waarin je kopjes neerzet zoals ‘werkervaring’ en ‘motivatie’ en som kort op wat je daarover wilt zeggen. Wanneer je dit overzicht hebt, is het ineens veel makkelijker om te beginnen.
  2. Je weet niet hoe je je brief op moet bouwen. Het kan soms zo simpel zijn: zoek een voorbeeld! Op het internet staan talloze gratis voorbeelden die je vertellen waar je adres en aanhef zouden moeten staan. Zoekmachines zijn in dit geval je beste vriend. Zorg wel dat je verschillende bronnen gebruikt, zodat je een kritische blik op je opbouw hebt.
  3. Je wilt niet opscheppen. En dat hoeft ook niet! Zolang je veel focus legt in je zinnen op het feit dat je heel enthousiast bent om ergens te werken en dat je kwalificaties je hierbij helpen, is de hele boel ineens een stuk minder arrogant. Daarnaast is het belangrijk om maar een minimaal aantal zinnen te laten beginnen met ‘ik’.
  4. Je weet niet wat je inhoud zou moeten zijn. Wanneer er niets in de vacature wordt aangegeven, ga dan voor de standaard inhoud: werkervaring, motivatie, kwalificaties. Ook hiervoor zijn genoeg zakelijke sollicitatiebrieven op het internet te vinden.
  5. Je hebt moeite met spelling en grammatica. Wanneer dit het geval is, is het heel belangrijk om iemand je brief na te laten kijken. Het is niets om je voor te schamen, gezien het feit dat bijna niemand perfect Nederlands spreekt en schrijft. Vertrouw niet alleen op je spellingscontrole, die kan grammaticale fouten over het hoofd zien.

Hopelijk hebben deze tips en trucs je geholpen om te beginnen aan de juiste sollicitatiebrief. Veel succes!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *