create counter
header

De Succesformule voor de Perfecte Open Sollicitatiebrief

Heeft het zin om een open sollicitatiebrief te sturen? Waarom zou je het doen? De werkgever heeft immers geen advertentie uitgeschreven: hij zit toch helemaal niet op jouw sollicitatie te wachten?

Nee, je ziet het al voor je, de open sollicitatiebrief waar je zo hard aan hebt gewerkt, heeft totaal geen prioriteit – men heeft wel iets anders aan het hoofd – en verdwijnt ergens onder in een la, of, erger nog, in de prullenbak of papierversnipperaar.

Maar dit zijn spookbeelden – je denkt toch echt te zwartgallig.

Zowel voor jezelf als voor de werkgever zijn er meerdere redenen waarom het zin heeft een open sollicitatiebrief te versturen.

En wist je dat liefst 20% van de openstaande functies wordt ingevuld als gevolg van een open sollicitatie?

In dit artikel lees je wat deze redenen zijn en geven we je enkele tips voor het schrijven van de perfecte overtuigende open sollicitatiebrief.

Waarom een open sollicitatiebrief een goed idee is

Solliciteren komt neer op survival of the fittest: degene die het meest opvalt, verslaat zijn concurrenten en krijgt de functie. Alleen al in deze vaststelling vinden we twee goede redenen voor het schrijven van een open sollicitatiebrief:

  • Je hebt geen concurrentie, of in ieder geval minder concurrentie. Er is immers geen vacature waar meerdere mensen op kunnen reageren.
  • Je hebt als enige een brief geschreven; je valt dus direct op. De kans dat je op een grote hoop van sollicitatiebrieven terechtkomt is zeer klein.

Maar er is ook nog een derde reden:

  • Met je moed om een open sollicitatiebrief te sturen laat je direct zien dat je zeer gemotiveerd bent en initiatief kunt tonen. Bij veel werkgevers heb je direct een streepje voor!

Ook voor de werkgever kunnen open sollicitaties bijzonder voordelig zijn. Het ontvangen van één aantrekkelijke open sollicitatiebrief kan hem of haar in de eerste plaats een hoop tijd schelen. Er hoeven geen stapels brieven doorgewerkt te worden, geen afwijzingen worden rondgestuurd en ook kunnen de arbeidsintensieve sollicitatierondes worden overgeslagen. Daarnaast levert een succesvolle open sollicitatie de werkgever een aanzienlijke kostenbesparing op. Het plaatsen van advertenties, bijvoorbeeld, is niet langer nodig.  

Duidelijkheid staat voorop

In principe verschilt een open sollicitatiebrief in niets van een gewone sollicitatiebrief of motivatiebrief. Evenals een op een vacature toegespitste brief moet een open brief goed, helder en foutloos geschreven zijn en blijk geven van originaliteit en ambitie. Daarnaast dien je, wat toon betreft, ook in dit geval het juiste evenwicht te vinden tussen formeel en informeel, en tussen nederigheid en opschepperij. Maar één ding is voor de open sollicitatiebrief van extra groot belang: de duidelijkheid. Omdat je niet op een specifieke vacature reageert die direct voor afbakening zorgt van de functie en diens eisen, moet je heel duidelijk omschrijven naar wat voor soort functie je op zoek bent. Het moet immers voor de werkgever goed duidelijk zijn wat je precies wilt – anders schuift hij je brief net zo makkelijk terzijde. Voordat je een bepaald bedrijf aanschrijft moet je dus goed onderzoek doen naar de functie die je ambieert. Kijk ook goed naar welke naam er in diverse branches aan de functie in kwestie gegeven wordt. Wat bijvoorbeeld bij het ene bedrijf een vertegenwoordiger wordt genoemd, heet bij het andere bedrijf een accountmanager. Maar niet alleen het soort werk dat je zoekt verdient een nauwkeurige omschrijving in je open brief. Ook over de volgende onderwerpen dien je met grote zorgvuldigheid te schrijven:

  • Wie ben je en wat kun je? Wat is jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf? Waarom zouden ze uitgerekend jou aan moeten nemen? Wat kun jij bieden dat anderen niet kunnen bieden?
  • Waarom wil je deze functie hebben? Wat is je motivatie? Heb je bijvoorbeeld ervaring met dit werk of heb je een opleiding gevolgd waarop deze baan goed aansluit?
  • Waarom wil je juist voor dit bedrijf of deze organisatie aan de slag gaan? Wat spreekt je aan? Doe dus uitvoerig research naar het betreffende bedrijf voor je begint met schrijven en laat zien wat je allemaal over ze weet!

Dit gezegd hebbende: duidelijkheid is belangrijk, maar maak je brief ook weer niet te lang. Wees precies en bondig. Twee pagina’s is echt het maximum; één pagina is perfect.

Meer dan alleen een brief: go the extra mile

Het sturen van een open sollicitatiebrief alleen is meestal niet goed genoeg. Zowel voor je begint met schrijven als na verzending verdient het aanbeveling om net dat beetje extra te doen, wil je echt gehoord worden. Zorg ervoor dat jouw poging echt een serieuze poging is. Zo loont het vaak de moeite om een bedrijf dat jou interessant lijkt voor het schrijven op te bellen.

  • Vraag of ze open sollicitaties überhaupt op prijs stellen. Soms vermelden bedrijven op de vacaturepagina van hun website of ze open sollicitaties waarderen ja of nee. Vergeet dus niet de site goed door te nemen voor je je telefoontje pleegt!
  • Omschrijf het soort werk dat je zou willen doen. Noem daarbij geen functienamen: dit geeft je gesprekspartner de gemakkelijke uitweg te zeggen dat er voor die functie momenteel helaas geen vacatures zijn…
  • Informeer naar de naam van de persoon aan wie je de brief moet richten (inclusief titel, voorletters en afdelingsnaam). Let erop dat je de naam niet verkeerd spelt! Soms ook is het mogelijk om deze persoon voor het schrijven van de brief telefonisch te spreken. Luister aandachtig tijdens dit gesprek en vraag uitvoerig om informatie. Misschien kom je zo wel achter de naam van de functie die je zoekt!

Het is slim om in je brief nog eens te herinneren aan het telefoongesprek. Schrijf ook dat je na enkele dagen zult nabellen: dit dwingt de brieflezer tot extra nauwkeurige lezing. Laat het vervolgens ook zeker niet na om te bellen. Doe dit ongeveer een week na verzending van je sollicitatiebrief. Zo weet je zeker dat je niet wordt vergeten!  

Zie hier: de succesformule voor de perfecte open sollicitatiebrief

Een goed geschreven sollicitatiebrief + extra duidelijkheid + extra inzet = succes! Overtuigd van het belang van een open sollicitatiebrief? Overtuig ook je vrienden en kennissen door dit artikel te liken of te delen.

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *