Een goed cv is voor de sollicitant van levensbelang. In dit kleine document laat je zien wie je bent en wat je kwaliteiten zijn.
Aan de hand van het curriculum vitae maakt de werkgever in een paar seconden een inschatting van wat hij aan jou heeft. Is dit iemand met veel ervaring? Met de juiste ervaring? Welke opleiding(en) heeft deze persoon gevolgd?
Zorg er daarom altijd voor dat je cv aan duidelijkheid niets te wensen overlaat en dat de juiste informatie bovenaan staat.
Hieruit volgt dat niet alleen de inhoud van je cv belangrijk is, maar zeker ook de opmaak. In dit artikel lees je hoe je de aandacht kunt trekken met zowel de inhoud als de opmaak van je cv.
Houd je cv overzichtelijk en persoonlijk
Met een cv maak je reclame voor jezelf. Je zegt in feite: kies mij! Als iedere reclame dient die boodschap verpakt te worden in een verleidelijk jasje om echt goed te verkopen. Een mooie en overzichtelijke opmaak is essentieel.
Besteed bij het schrijven van een professioneel cv speciale aandacht aan de volgende drie dingen:
- Een goed cv is maximaal 2 pagina’s lang;
- Overzichtelijkheid, overzichtelijkheid, overzichtelijkheid!;
- Een persoonlijk cv is beter dan een sjabloon.
Maak je cv dus niet te lang. Hoeveel werkervaring je ook kunt noemen of hoeveel opleidingen je ook kunt vermelden: vermeld alleen datgene dat van belang is voor de functie in kwestie. De werkgever moet in één oogopslag de belangrijkste informatie kunnen zien.
De eis van twee pagina’s mag niet ten koste gaan van de overzichtelijkheid. Ga niet lopen proppen en werken met kleine regelafstanden. Houd bij de opmaak van je curriculum vitae rekening met de volgende aspecten:
- Zorg voor veel wit. Gebruik regelafstand 1,5 en sla een regel over tussen de verschillende onderdelen;
- Maak de tussenkopjes dikgedrukt.
- Maak gebruik van opsommingen met opsommingstekens.
- Heel belangrijk: zet de meest relevante informatie bovenaan!
Op internet zijn meerdere tools te vinden waarmee je, na het invullen van wat gegevens, binnen een paar minuten een compleet cv kunt genereren. Zo’n kant-en-klaar cv ziet er natuurlijk prima uit, maar veel werkgevers stellen een persoonlijke opmaak zeer op prijs.
Eigen creativiteit loont!
Zorg voor een cv met inhoud
Dat was de presentatie, dan nu de inhoud. Uit welke onderdelen moet je cv in ieder geval bestaan?
- Persoonlijke gegevens
- Werkervaring
- Opleidingen
- Vaardigheden en competenties
- Buitencurriculaire activiteiten
Je hoeft niet per se deze volgorde aan te houden. Heb je maar weinig (relevante) werkervaring? Begin dan met je opleidingen of je vaardigheden!
Het is uiteraard wel logisch om met je persoonlijke gegevens te beginnen. Vermeld in ieder geval het volgende:
- Je volledige naam zoals die staat vermeld op je paspoort
- Je adres
- Je telefoonnummer
- Je e-mailadres
- Je geboortedatum en geboorteplaats
Indien van toepassing zou je ook nog de volgende personalia kunnen vermelden:
- Het soort rijbewijs (als dit relevant is voor de baan waarnaar je solliciteert)
- Je KVK-nummer (als je werkzaam bent als freelancer/zzp’er)
- De URL van je website
Bij werkervaring is het vooral van belang dat je alleen die ervaring noemt die voor de functie relevant is. Wanneer je bijvoorbeeld solliciteert naar een traineeship bij de overheid heeft het weinig zin om te vermelden dat je als 15-jarige als vakkenvuller bij de supermarkt hebt gewerkt!
Denk er ook aan om de meest relevante informatie bovenaan te zetten. Je hoeft dus niet per se een chronologische volgorde aan te houden. Geef wel aan in welke periode je een bepaalde baan hebt gehad. Vermeld daarnaast per baan de precieze functie, de werkgever en de plaatsnaam. Wees precies met je informatie!
Op het kopje opleidingen zijn ongeveer dezelfde regels van toepassing. Geef de volgende gegevens op:
- De naam van de opleiding
- Periode waarin je de opleiding hebt gevolgd
- Het niveau van de opleiding
- Het behaalde diploma
- De naam van de instelling
- De plaats waar de instelling is gevestigd
Ook hier geldt: schrijf alleen dat op wat relevant is. Voor de meeste werkgevers is het niet interessant om te weten op welke basisschool en op welke middelbare school je hebt gezeten.
Beschik je over bepaalde vaardigheden die je bijzonder geschikt maken voor de functie? Aarzel dan niet om die te vermelden! Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Talenkennis. Welke buitenlandse talen spreek en/of schrijf je? Geef ook meteen aan op welk niveau je de taal of talen in kwestie beheerst.
- Computerprogramma’s waar je mee om kunt gaan. Bijvoorbeeld Word, Excel, Photoshop.
- Machines die je kunt hanteren. Denk aan heftrucks, bepaalde gereedschappen, kopieerapparaten.
- Vergeet ook niet je bijzondere persoonlijke eigenschappen te noemen! Om een paar voorbeelden te noemen van karaktertrekken die altijd zeer worden gewaardeerd: Betrouwbaarheid, assertiviteit, inzet, discipline, nauwkeurigheid, flexibiliteit…
Niet alle kennis en ervaring waarover je beschikt, heb je opgedaan tijdens je werk en je opleiding. Vaak heb je de nodige nevenactiviteiten – ook wel buitencurriculaire activiteiten genoemd – verricht. Zijn deze activiteiten relevant voor de baan waarnaar je solliciteert? Zet ze in je cv!
Waaraan zou je hierbij bijvoorbeeld kunnen denken?
- Een bestuursfunctie, bijvoorbeeld van een studievereniging of sportvereniging
- Vrijwilligerswerk
- Het trainen van een sportteam
Klaar? Kijk je cv nog eens goed na!
Voor het cv geldt hetzelfde als voor de sollicitatiebrief: loop de tekst na het schrijven nog eens een keer goed na. Heb je geen vervelende spelfouten gemaakt? Heb je de namen van je opleidingsinstellingen en voormalige werkgevers correct gespeld?
Geen woorden dubbel getypt? Of ben je juist ergens een woord vergeten? Zijn je gegevens compleet? Alles vermeld wat je wilde vermelden?
Besteed bij het nakijken van je cv ook extra aandacht aan de opmaak. Is alles keurig uitgelijnd? Staat alles op de juiste regel? Is de opmaak als geheel duidelijk en overzichtelijk genoeg?
Ja? Mooi! Met een overzichtelijk en volledig cv maak je vast indruk op je toekomstige werkgever… Succes!
Ben je blij met onze tips? Misschien hebben je vrienden er ook wat aan! Help ze op weg door dit artikel te liken of te delen.
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie