create counter
header

Show jouw Unieke Vaardigheden: een CV Voorbeeld

Op deze pagina vind je een cv voorbeeld van een vaardigheden-cv. In een vaardigheden-cv leg je, de naam zegt het al, de nadruk op je vaardigheden, competenties en prestaties. Dit in tegenstelling tot het normale chronologische cv waarin de aandacht in de eerste plaats uitgaat naar je werkervaring.

Waarom zou je een vaardigheden-cv insturen in plaats van een standaard-cv? In de volgende situaties komt eerstgenoemde cv goed van pas:

  • Je bent een starter op de arbeidsmarkt en beschikt nog niet over heel veel werkervaring;
  • Je beschikt niet over de juiste werkervaring voor de functie waar je naar solliciteert, bijvoorbeeld omdat je een carrièreswitch wilt maken;
  • Je hebt een gat in je cv en dit gat kun je onzichtbaar maken door de chronologische volgorde los te laten;
  • Je hebt een tijdje als freelancer gewerkt; welke vaardigheden heb je in deze periode ontwikkeld?

In het onderstaande cv voorbeeld laten we je zien waar een goede vaardigheden-cv aan moet voldoen. Een cv voorbeeld van een chronologisch cv vind je hier.

 

Cv voorbeeld: de onderdelen van een vaardigheden-cv

Dit cv voorbeeld bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Personalia
  • Opleidingen
  • Vaardigheden en competenties
  • Prestaties
  • Werkervaring

 

Personalia

Het onderdeel met je persoonlijke gegevens bevat in ieder geval:

  • Je volledige voor- en achternaam zoals deze staan vermeld op je paspoort;
  • Adres
  • Telefoonnummers(s)
  • E-mailadres
  • Geboortedatum en geboorteplaats

Desgewenst zou je de volgende personalia kunnen toevoegen, mits van toepassing.

  • De soorten rijbewijs waarover je beschikt
  • Je KVK-nummer (als je een eigen bedrijf hebt of werkt als freelancer)
  • De URL van je eigen website

 

 

Opleidingen

We vervolgen dit cv voorbeeld met de opleidingen die je hebt gevolgd, beginnend bij je middelbare school. De informatie over je middelbare schoolperiode komt wel onderaan te staan: je meest recente opleiding staat bovenaan.

 

Per opleiding noem je de jaartallen waarin je de opleiding hebt gevolgd, de naam van de opleiding, je vakkenpakket, je specialisaties en de titel van je scriptie. Alleen onder het kopje hanteer je dus nog een chronologische volgorde!

 

Zorg er wel voor dat de informatie die je verschaft relevant blijft voor de functie waarnaar je solliciteert en aansluit bij de vaardigheden die je later zult noemen.

 

In het cv voorbeeld solliciteert persoon A. naar de functie van Communicatiemedewerker bij het Instituut voor Interdisciplinaire Studies bij de Universiteit van Amsterdam, een functie die niet direct aansluit bij zijn studieachtergrond:

 

2007 – 2009 Master Urban Geography, Universiteit van Utrecht.

Lentesemester 2008 gestudeerd in Oslo, Noorwegen.

Scriptie: Across the divide: the perception of social difference between east and west Oslo.  

Diploma cum laude behaald

 

2004 – 2007 Bachelor Aardwetenschappen, Universiteit van Amsterdam

Specialisatie: Sociale geografie.

Keuzevakken: Planologie, politicologie, academisch Engels

 

1998 – 2004 VWO Amsterdams Lyceum, Amsterdam

Richting: Economie & Maatschappij

Diploma behaald: ja

 

Vaardigheden en competenties

Het hart van dit cv voorbeeld: de vaardigheden en competenties! Let hierbij op de volgende zaken:

  • Je hebt niet alleen vaardigheden opgedaan tijdens je werkzame leven, maar ook tijdens je studie, eventuele nevenactiviteiten en zelfs tijdens het beoefenen van je hobby’s. Vergeet deze niet te noemen! Bij competenties gaat het er niet om waar je ze hebt opgedaan, maar wát je hebt opgedaan.
  • Wees zo precies mogelijk. ‘Ik spreek en schrijf vloeiende Engels’ is niet specifiek genoeg. A. kan hier bijvoorbeeld aan toevoegen dat hij het vak Academisch Engels heeft gevolgd, dat hij zijn masterscriptie in het Engels heeft geschreven en dat hij tijdens zijn studie in het buitenland zijn taalvaardigheid verder heeft kunnen verbeteren. Het gaat erom je te onderscheiden; daarom is het belangrijk feiten te noemen – waar uit blijkt dat je over de genoemde vaardigheden beschikt?
  • Waar moet je zoal aan denken bij vaardigheden? Allereerst aan competenties op het gebied van taal en computerkennis. Maar ook eigenschappen als zelfstandigheid, flexibiliteit, zorgvuldigheid etc. kun je hier noemen. Opnieuw: geef duidelijke voorbeelden!

Het cv voorbeeld:

Ik beheers Engels op academisch niveau. Tijdens mijn bachelor Aardwetenschappen heb ik de cursus Academisch Engels gevolgd. Mijn masterscriptie heb ik in het Engels geschreven. Deze scriptie werd beloond met een 8,5. Tijdens mijn studieperiode in Oslo heb ik mijn Engels verder kunnen perfectioneren.

Ik kan uitstekend overweg met MS Office. Niet alleen maakte ik als student volop gebruik van deze programma’s, ik heb ook jarenlang de administratie bijgehouden voor het café van mijn oom. Daarnaast houd ik mijn eigen website bij (link). Deze website heb ik ook zelf gebouwd.

Organiseren en plannen behoren tot mijn grootste kwaliteiten. Voor het voornoemde café van mijn oom organiseerde ik wekelijks meerdere evenementen, bijvoorbeeld pubquizen en karaokeavonden. Ik ben tevens een jaar lang voorzitter geweest van de Studievereniging Aardwetenschappen, daarvor heb ik onder andere de jaarlijkse studiereis georganiseerd.

Voor zowel mijn werk voor het café als dat voor de studievereniging werd ik geprezen om mijn communicatieve vaardigheden. Elk evenement was altijd een groot succes – het lukte me altijd een groot publiek aan te trekken. Bovendien wisten de mensen met wie ik samenwerkte altijd precies wat ze moesten doen.

 

Prestaties

Prestaties zijn iets anders dan vaardigheden: ze zijn zichtbaar en makkelijker te verifiëren. Wederom mag je hier ook prestaties noemen die voortkomen uit je nevenactiviteiten en hobby’s. En ook hier moet je de relevantie voor de functie in kwestie in het oog houden. Noem bijvoorbeeld prijzen die je hebt ontvangen en publicaties die je op je naam hebt staan.

CV voorbeeld:

Een wetenschappelijk artikel dat ik heb geschreven op basis van mijn scriptie is verschenen in het 2010-nummer van Geoscience Magazine: ‘Across the divide: the perception of social difference between west and east Oslo’, pp. 44-67.

Mijn werk als voorzitter van de studievereniging leverde me in 2008 de prijs ‘Student van het Jaar’ op.

 

Werkervaring

Wat werkervaring betreft is het zaak geen chronologische volgorde aan te houden, maar de rollen te beschrijven die je hebt vervuld. Welke vaardigheden heb je daarbij opgedaan? Precieze data, functienamen, bedrijfsnamen etc. hoef je niet te noemen.

 

CV Voorbeeld:

Als student-assistent hielp ik medestudenten die met vragen zaten of die hulp nodig hadden bij studiegerelateerde aangelegenheden. Ook hielp ik een hoogleraar bij zijn onderzoek door zijn website bij te houden, vragenlijsten rond te sturen, onderzoeksgegevens in tabellen te plaatsen, vergadering te organiseren en andere secretariële werkzaamheden.

Bij een groot software bedrijf was ik verantwoordelijk voor de interne communicatie. Ik zorgde ervoor dat alle medewerkers voortdurend op de hoogte bleven van de beslissingen die werden genomen tijdens vergaderingen en van andere relevante ontwikkelingen binnen het bedrijven. Ook assisteerde ik bij het organiseren van vergaderingen, borrels en bedrijfsuitjes.

Voor het café van mijn oom vervulde ik de rol van organisator. Ik organiseerde wekelijkse evenementen. Mensen die het café wilde afhuren voor een feestelijke aangelegenheid konden bij mij terecht.

 

Checklist

Klaar met je cv? Lees hem voor je hem instuurt nog eens goed door en controleer de volgende zaken:

  • Is het cv niet te lang? 2 a4’tjes is het maximale. Wanneer je meer pagina’s hebt, heb je te veel details vermeld.
  • Geen spel- en typefouten? Een cv dient geschreven te zijn in foutloos Nederlands!
  • Is de opmaak duidelijk en helder? Staat alles op de juiste plaats? Kan de lezer in één oogopslag zien wat de belangrijkste informatie is?

We hopen dat dit cv voorbeeld je op weg heeft kunnen helpen. Veel succes met je sollicitatie!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *