create counter
header

Solliciteren naar weekendwerk

Veel jonge mensen zijn op zoek naar werk in het weekend. Weekendwerk wordt over het algemeen het meest gedaan door jongeren zoals studenten en scholieren. Denk maar aan de meisjes achter de kassa in de Albert Heijn of de jongens in de kassen om zeven uur ’s ochtends. Een baantje in het weekend is voor zeer veel mensen erg populair. Lees hieronder meer waarom zo veel mensen graag in het weekend willen werken, welke soorten weekendwerk er allemaal zijn en wat jij kunt doen om een baan in het weekend te krijgen.

Voordelen van weekendwerk

Weekendwerk wordt door veel vacaturebanken aangeboden en is één van de meest gezochte termen op het gebied van sollicitatie. Maar waarom is weekendwerk dan zo populair? Hieronder staan de grootste voordelen van weekendwerk opgesomd:

 • Doordeweeks heb je geen tijd. Scholieren en studenten hebben doordeweeks school waarbij ze in veel gevallen verplicht aanwezig moeten zijn. Ook veel sportactiviteiten en sociale bezigheden zijn doordeweeks. Een baantje in het weekend maakt dat dit allemaal mogelijk is, en dat je ook nog geld hebt om jezelf van allerlei dingen te voorzien.
 • Werkervaring. Hoewel het lang geen fulltime baan is, is weekendwerk wel een manier van ervaring opdoen. Zeker met de hoge jeugdwerkloosheid is ervaring, ook al is het op een kleine schaal, heel erg handig. Het blijkt dat werkgevers werknemers met werkervaring twee tot drie keer zo snel aannemen dan werknemers zonder enige ervaring.
 • Kennis van verscheidene zaken opdoen. Door te werken kom je in aanraking met andere soorten mensen dan degenen die je ontmoet op je opleiding. Daarnaast leer je bepaalde vaardigheden. Sommigen leren bijvoorbeeld omgaan met klanten, stress en kinderen en allerlei praktische vaardigheden zoals het besturen van een karretje in een magazijn.

Soorten weekendwerk

Zo veel mensen, zo veel wensen. Er zijn miljoenen bedrijfjes op de wereld en ook miljoenen klanten die allemaal iets anders willen. Daarom staan er veel verschillende soorten vacatures open voor weekendwerk. Deze zijn allen ook weer op te delen in kleinere groepjes. Een grove verdeling als het gaat om soorten weekendwerk is het volgende:

 • Horeca: horeca staat voor ‘hotel, restaurant en café’. In deze branche is er vaak vraag naar jonge mensen die als ober, serveerster, kassamedewerker, gastvrouw of barman willen werken. Horeca wordt over het algemeen als een leuke baan ervaren, maar is wel wat minder populair omdat de meeste mensen in de horeca tegen minimumloon moeten werken.
 • Zwaarder werk: onder dit soort werk valt bijvoorbeeld werken in de kas, in een magazijn of bij een bouwconstructie. Dit werk wordt over het algemeen door jongens gedaan en begint vaak vroeg in de ochtend.
 • Supermarkt: het overgrote deel van de jongeren werkt tegenwoordig in de supermarkt. Er kunnen hier functies bekleed worden als vakkenvuller, kassamedewerker of medewerker achter de servicebalie.
 • Administratief en ICT: tegenwoordig worden hoger opgeleide jongeren ook ingezet, vaak door hun ouders, om administratieve zaken te regelen. Zo krijgen jongeren die informatica als vak hebben gehad op de middelbare school steeds vaker de vraag of ze een website kunnen ontwerpen.
 • Maatschappelijk werk: mensen die in het weekend maatschappelijk werk doen, werken vaak in de zorg of met kinderen. Dit is in sommige gevallen vrijwillig. Een voordeel is dat een persoon die dit soort weekendwerk doet vaak veel leert van de mensen waarmee hij of zij werkt. Ook betaalt werken in de zorg of werken met kinderen over het algemeen vrij goed.

Deze soorten weekendwerk komen het meeste voor. Natuurlijk zijn er studenten of scholieren die in het weekend geld verdienen met topsport of het overspuiten van fietsen, maar dit is natuurlijk een veel kleiner deel dan het deel dat hier gerepresenteerd wordt.

Solliciteren voor weekendwerk

Wanneer je gaat solliciteren om weekendwerk te doen, is dit anders dan wanneer je solliciteert voor een fulltime baan. Dit is om verschillende redenen zo. Ten eerste is de baan laagdrempeliger en eenvoudiger, en is het dus niet nodig voor de werkgever om te kijken of je echt wel zo geschikt bent voor de baan. Ten tweede is weekendwerk van korte duur. Je sociale vaardigheden zijn veel minder van belang wanneer je vier uur vakken vult in de lokale supermarkt dan wanneer je elke werkweek van negen tot vijf klanten moet behandelen. Als laatste is ook nog van toepassing dat de mankrachten bij weekendwerk over het algemeen goedkoop moeten zijn. De werkgever geeft dus vaak meer om hoe goedkoop je bent dan hoe goed je functioneert.

Solliciteren gaat dus anders in zijn werk wanneer je solliciteert voor een baan in het weekend. De meeste mensen stellen bij een reguliere sollicitatie een CV en een sollicitatiebrief op, terwijl bij een sollicitatie voor weekendwerk dit in veel gevallen eigenlijk helemaal niet nodig is. Soms is een gesprekje of het invullen van een formulier al genoeg om aangenomen te worden. Het is wel het geval dat je, wanneer je solliciteert voor weekendwerk, soms niet aangenomen wordt vanwege je leeftijd. Sommige functies kunnen enkel uitgevoerd worden door scholieren of studenten boven de zestien of boven de achttien.

Als laatste zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat solliciteren voor weekendwerk. Dit is bijvoorbeeld dat het werk dat je doet een opstapje kan zijn naar een betere baan. Wees dus niet ontmoedigd wanneer je in het begin werkt als vakkenvuller. Je zult onderaan beginnen. Iedereen begint altijd ergens, en bijna niemand direct aan de top. Verwacht dus niet dat je direct als filiaalmanager aangenomen zult worden.

Daarnaast is het van belang je te bedenken tijdens je sollicitatie dat je de baan niet alleen neemt om het geld: je leert ook van je baan. Zo leer je hoe je omgaat met klanten en stress tijdens het werk. Wanneer je aangeeft dat je bereid bent te leren, wordt dit door de werkgever alleen maar meer gewaardeerd.

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

 • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
 • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
 • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
 • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

1 Reactie op Solliciteren naar weekendwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *