create counter
header

Hulp met het doen van een open sollicitatie

We hebben allemaal wel een beeld van het soort werk dat we willen doen. Iedereen heeft weer speciale wensen en doelen die ze willen bereiken. Soms gaat dit iets lastiger, zeker op het gebied van werk zoeken.

Stel dat er twee jonge meisjes zijn, allebei net afgestudeerd in de studie rechten. De één wil graag notaris worden, terwijl de ander liever advocaat wordt. Ze hebben de juiste vakken gekozen en zijn beiden zonder problemen geslaagd. Het meisje dat notaris wil worden, ziet al snel een vacature voor kandidaat-notaris bij haar in de buurt. Ze solliciteert en wordt aangenomen.

De andere jongedame wilt misschien wel advocaat worden, maar er zijn momenteel geen vacatures bij haar in de buurt. Moet ze nu iets gaan doen wat ze niet leuk vindt of waar ze niet geschikt voor is? Dat zou oneerlijk en ook erg onprettig zijn. Gelukkig zijn er voor dit soort situaties de open sollicitaties.

Wil jij weten wat een open sollicitatie is? Of wil je zelf een open sollicitatie opsturen? Heb je hulp nodig bij het indienen van een open sollicitatie? Schroom dan niet om verder te lezen in dit artikel, waar alles voor je wordt uitgelegd en op een rijtje wordt gezet.

Wat is een open sollicitatie?

Wanneer je graag bij een werkgever of een bedrijf zou willen werken, kan dit niet altijd. Een bedrijf heeft niet altijd vacatures openstaan. In dat geval kun je een open sollicitatie sturen. De definitie van een open sollicitatie is eigenlijk een sollicitatie waarbij je bij de werkgever aangeeft daar te willen werken, zonder dat er vacatures openstaan. De kans dat je wordt aangenomen wanneer je een open sollicitatie indient is wel kleiner dan wanneer je een reactie instuurt op een vacature.

Bij een open sollicitatie zijn er drie situaties die plaats kunnen vinden:

  1. Je wordt niet aangenomen. De werkgever heeft je niet nodig of kan het niet betalen om er nog een medewerker bij te hebben. Het kan ook zijn dat de werkgever je simpelweg niet goed genoeg vindt voor de baan.
  2. Je wordt aangenomen. Je open sollicitatie heeft gewerkt! De werkgever heeft jou er liever bij dan dat hij of zij doorwerkt met het huidige team.
  3. Je wordt even in de wacht gezet. Wanneer een werkgever je capabel genoeg vindt om te komen werken bij zijn of haar bedrijf maar momenteel even geen ruimte voor je heeft, kan het zijn dat je niet direct aangenomen wordt, maar even moet wachten tot er ruimte is voor je. In de tussentijd kun je een bijbaan nemen.

Wanneer er al andere open sollicitaties zijn geweest, bekijkt de werkgever eerst nogmaals de open sollicitaties die hij of zij al heeft gekregen.

Waarom zou ik een open sollicitatie indienen?

Je weet nu wat een open sollicitatie is. Maar welke redenen zijn er allemaal op een open sollicitatie daadwerkelijk in te dienen? Hieronder staan de voordelen van een open sollicitatie opgesomd:

  • Wanneer de werkgever in de toekomst personeel zoekt, heeft hij of zij in elk geval al jouw gegevens en is hij of zij op de hoogte van het feit dat je enthousiast bent om voor het bedrijf te werken.
  • Een open sollicitatie getuigt van een gemotiveerd persoon die zelf initiatief neemt in plaats van iemand die zijn beurt afwacht. Dit wordt over het algemeen zeer gewaardeerd onder de werkgevers.
  • Als de werkgever van plan was om een vacature op te gaan stellen, ben je per definitie alle andere kandidaten voor.
  • Er komen veel minder open sollicitaties binnen dan reguliere sollicitaties. Dit betekent dat je meer opvalt dan andere kandidaten.

Het grootste nadeel aan een open sollicitatie is simpelweg dat er inderdaad een kans bestaat dat de werknemer geen plek voor je heeft. Je sollicitatiebrief blijft echter net zo goed bewaard bij de werkgever. Is er dan een keer een plaats vrij, maak je een goede kans wanneer je een sterke brief hebt geschreven.

Ik wil een open sollicitatie doen!

Als je een open sollicitatie wilt gaan doen zijn er een aantal tips die we je mee willen geven. Ten eerste valt er nog wel wat tegen je te zeggen: complimenten! Je durft en geeft aan een gemotiveerde werknemer te zijn. Daarnaast hebben we dus een korte opsomming van zaken die je in je achterhoofd moet houden wanneer je een open sollicitatie doet:

  • Zoek informatie over de werkgever en het bedrijf door bijvoorbeeld de website te bekijken. Het werkt een professionele indruk wanneer je al weet hoe de functie door het bedrijf wordt genoemd en gezien als je hier een open sollicitatie voor doet.
  • Laat je brief nakijken door vrienden, kennissen of familieleden waarvan je weet dat ze opbouwende kritiek geven. Deze kunnen je helpen een brief te schrijven die inspeelt op de eisen en vragen van de werkgever.
  • Neem contact op met de werkgever om te vragen of hij of zij open sollicitaties überhaupt waardeert en naar wie je je sollicitatie moet sturen. Op deze manier doe je niet voor niets moeite en kennen jij en de werkgever elkaar al een klein beetje.
  • Als je wordt uitgenodigd voor een gesprek, zorg dan dat je goed voorbereid op weg gaat. Neem referenties van vorige werkplekken mee, ken het bedrijf en haar functies goed enweet wat er in je sollicitatie staat. Zorg dat de zekere indruk die je wekte toen je open sollicitatie deed blijft staan wanneer je een gesprek hebt.

Als je uiteindelijk afgewezen wordt, treur dan niet. Ten eerste wist je niet of er ruimte voor je was of niet, en ten tweede zijn er genoeg andere bedrijven die misschien wel gebruik willen maken van je vaardigheden en bekwaamheid. Neem nog wel even contact op met de werkgever, deze kan zomaar een aantal waardevolle suggesties hebben wanneer het om je brief of sollicitatiegesprek gaat.
Veel succes met solliciteren!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *