create counter
header

Je aanmelden voor juridische vacatures

Veel mensen zijn enthousiast over de rechtsgeleerdheid. De studie rechten is één van de grootsten in heel Nederland, en dit is niet voor niets. Bedenk je maar eens waarvoor rechten allemaal nodig zijn. Steelt een kassamedewerkster van de lokale supermarkt geld uit de kassa? Dan kan zij aangeklaagd worden, maar zij kan op haar beurt ook een advocaat inschakelen. Maar ook in gevallen die niet crimineel zijn, zijn mensen die zich in de rechten interesseren nodig.

Denk maar aan een notaris. Ben je van plan een huis te kopen? Dit kan niet legaal zonder dat de notaris het vastlegt en met je doorneemt. In het bedrijfsleven zijn er ook genoeg juristen die kijken of een bedrijf zich wel aan alle regels houdt en misschien een bepaald beleid zou moeten veranderen.

De maatschappij wordt onder andere draaiende gehouden door mensen met een juridische functie. Dit geeft wel aan dat er altijd vacatures open zullen blijven staan op dit vakgebied. Wil je je aanmelden voor juridische vacatures of ben je gewoon geïnteresseerd? Schroom dan niet om verder te lezen in dit artikel!

Waar zijn werkgevers naar op zoek?

Als je je aanmeldt voor een juridische vacature, word je over het algemeen door een werkgever beoordeeld. Het is dus belangrijk dat je zorgt dat je in kunt spelen op de kenmerken waar werkgevers naar op zoek zijn. Daarvoor moet je wel eerst de eisen die werkgevers aan hun werknemers stellen en de kenmerken van de ideale jurist goed onder de knie hebben. Hiervoor hebben wij voor jou een lijstje opgesteld met kenmerken van een werknemer waar de meest werkgevers naar op zoek zijn:

 • Kent zijn vak: een goede jurist kent zijn vak, wat betekent dat hij of zij goed op de hoogte is van wat er allemaal speelt rondom zijn of haar vakgebied en hier goed op in kan spelen. Dit maakt dus dat een jurist even goed functioneert wanneer er iets verandert met de normaal zo onveranderbare situaties.
 • Betrouwbaar: omdat een jurist altijd bezig is met het recht, verwacht je van hem of haar dat hij of zij te vertrouwen is. Dit eist een werkgever dan ook van je. Zeker als je bezig bent met fiscaal recht, zit een werkgever er echt niet op te wachten dat er ineens geld blijkt te verdwijnen. Daarnaast moet de jurist goed op de hoogte zijn van alle regels, dus ook in die context betrouwbaar. Dit betekent dat de jurist moet zorgen dat een bedrijf alle regelgeving die is opgesteld omtrent het bedrijf na moet volgen.
 • Goed opgeleid: je kunt geen jurist zijn zonder de juiste opleiding. Toch hebben sommige juristen vakken gekozen die niet helemaal bij het profiel passen waar de werkgever naar op zoek is. Dit is dus een kwestie van persoonlijke voorkeur, of in elk geval voorkeur van het bedrijf.
 • Ervaring: het is voor een jurist essentieel dat hij of zij ervaring heeft. Een jurist die net afgestudeerd is, is niet minder bekend met het vak dan een ervaren jurist. Het verschil is dat de ervaren jurist met name weet hoe hij of zij met cliënten omgaat en informatie weet te krijgen en te verwerken op de meest efficiënte manier mogelijk. Dit is iets wat onervaren juristen nog moeten leren.
 • Communicatief goed: als er ergens een plaats is waar je woorden veel verschil maken, is het de rechtbank wel. Ook op andere juridische plaatsen, zoals het kantoor van de notaris, is de kracht van het woord duidelijk zichtbaar. Als werkgever ben je dus ook op zoek naar werknemers die goed kunnen spreken.
 • All-round: een goede jurist is gespecialiseerd in zijn eigen vakgebied, maar wel op de hoogte van andere vakgebieden op een vrij oppervlakkig niveau. Dit wordt van de meeste juristen verwacht, omdat ze op deze manier toch goed overweg kunnen met andere juristen die gespecialiseerd zijn in andere vakgebieden.

Solliciteren voor een juridische functie

Je wilt je aanmelden voor een juridische functie. Hoe zorg je dan dat je aangenomen wordt? Er zijn een aantal tips die we je kunnen geven om je zekerder te voelen wanneer je gaat solliciteren voor een juridische functie.

 1. Speel in op de eisen van de werkgever. Kijk goed naar de kenmerken die hierboven zijn gegeven. Als je ziet dat je een aantal van deze kenmerken bezit, gebruik deze dan ook ten volste.
 2. Laat je sollicitatiebrief en CV nakijken. Een sollicitatiebrief kan je maken of breken. Laat hem daarom ook nakijken door een kennis, vriend of familielid. Deze kunnen je opbouwende kritiek geven en je helpen een betere sollicitatiebrief te schrijven.
 3. Wees goed voorbereid. Lees je in over het bedrijf waar je gaat solliciteren, weet wat de functie waarvoor je gaat solliciteren tot in de details inhoudt. Dit helpt je om professioneel en intelligent over te komen tegenover de werkgever, maar let op dat je niet een waslijst aan feiten gaat voordragen om indruk te maken.
 4. Ken je speciale eigenschappen. Wat maakt jouw een unieke sollicitant? Kijk wat jouw zogenaamde ‘key feature’ is en maak hier ook gebruik van! Weet ook wat je slechte eigenschappen zijn, zodat je hierop in kunt spelen wanneer je gaat solliciteren.

De meeste mensen die jurist zijn, zijn op de hoogte van de eisen die gesteld worden op het moment dat je gaat solliciteren naar een juridische functie. Solliciteren draait heel erg om sociale vaardigheden en zorgen dat jij hebt wat de werkgever wilt. Daarom is het belangrijk dat je je sterke en zwakke punten goed analyseert en kunt inspelen op de eisen en benodigdheden van het bedrijf of de persoon waarvoor je wilt gaan werken.

Hopelijk helpen dit overzicht van eisen en de vier gegeven tips je met je sollicitatie. We wensen je veel succes!

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

 • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
 • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
 • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
 • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *