We willen allemaal uiteindelijk een baan die we interessant en leerzaam vinden, en het liefst ook eentje die genoeg verdient. Er is altijd vraag naar mensen die een baan willen vervullen. Toch blijken er veel mensen te zijn die solliciteren erg lastig vinden.
Zo is er het opstellen van je CV. Veel mensen blijken hier moeite mee te hebben. Wat is het verschil tussen je CV en een sollicitatiebrief? Wat zet je wel en niet op je CV? Waar moet je op letten als je je CV opstelt? Hoe lang mag je CV ongeveer zijn? Dit en nog meer vragen behandelen we vandaag. Wil je dus weten hoe jij je CV moet opstellen, lees dan snel verder.
Wat is je CV?
CV staat voor Curriculum Vitae. Dit is een document dat je levensloop en behaalde resultaten samenvat. Het wordt over het algemeen vaak meegezonden met een sollicitatie- of motivatiebrief en geeft aan wat voor doelen je allemaal hebt bereikt. Hieronder valt het afronden van een opleiding, maar ook je eerdere werkervaring.
Je kunt je CV opsturen als je gaat solliciteren, maar ook als je je aanmeldt voor een opleiding. Een CV wordt vaak meegezonden met je sollicitatiebrief, zodat een werkgever een overzicht heeft van je werkervaring en opleiding die je hebt genoten. Als je je aanmeldt voor een opleiding waarbij er om je CV wordt gevraagd, is je CV vaak wat anders opgesteld.
Je CV aanpassen
De meeste mensen hebben wel een CV, maar weten niet wanneer het geschikt is om je CV aan te passen. Er zijn meerdere momenten waarop je je CV kunt aanpassen.
Het eerste, meest logische moment om je CV aan te passen is wanneer er iets verandert aan je opleiding of werkervaring. Heb je je bachelor gehaald? Zet op je CV dat je een opleiding succesvol hebt afgerond. Ben je begonnen met werken als vakkenvuller in je lokale supermarkt? Dan wordt het tijd om op je CV te zetten dat je servicemedewerker bent geworden.
Het tweede moment waarop de meeste mensen hun CV aan gaan passen, is wanneer je gaat solliciteren. Dit is niet omdat je in je CV zet dat je ergens gaat solliciteren. Het gaat erom dat elk bedrijf anders is. Elk bedrijf wil dus iets anders van je weten en daar moet jij op inspelen! Sommige bedrijven zijn bijvoorbeeld op zoek naar een medewerker die erg veelzijdig en gemotiveerd is. Het is dan een goed plan om je activiteiten buiten je opleiding of werk op te geven, zoals vrijwilligerswerk of het sporten op hoog niveau.
Opzet van een CV
De opzet van een CV is voor veel mensen een struikelblok, omdat het vaak lastig is om onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken en je niet te veel informatie wilt geven, maar ook niet te weinig! Daarom hebben wij een aantal tips voor jou op een rijtje gezet. Hopelijk helpen deze tips je om je CV succesvol op te stellen.
- Je opleiding en werkervaring zijn altijd relevant! Wat voor soort CV je ook opstelt, welke opleiding je hebt genoten en wat voor werk je hebt gedaan zijn altijd van toepassing. Let bij werkervaring wel op dat één keer in de twee weken ergens oppassen niet als een serieuze baan wordt gezien. Als je wilt solliciteren bij een kinderopvang is dit misschien handig, maar de meeste werkgevers zijn in je CV op zoek naar een baan waarbij je ook echt een contract hebt gehad.
- Aan het begin staat je persoonlijke informatie. Je naam, geboortedatum, e-mailadres, woonadres en foto staan sowieso gezamenlijk bovenaan je CV. Dit moet een professionele indruk wekken. Zorg dus dat je een representatieve foto hebt en niet meer het e-mailadres [email protected]gebruikt.
- Houd rekening met het bedrijf waarvoor je solliciteert. De persoon die gaat over het aannemen van mensen, leest je CV om te kijken of je een beetje past tussen het personeel dat er al rondloopt. Wanneer je dus werkervaring hebt die relevant is ten opzichte van de baan waarvoor je solliciteert, zet die dan in de spotlight!
- Geef een korte beschrijving. Wanneer je een soort baan op je CV hebt staan, zorg dan dat je even kort toelicht wat die baan inhoudt. Zet er ook bij wat voor vaardigheden je hiervan hebt geleerd en nodig had voor de baan. Heb je zeer relevante werkervaring? Geef dit deel dan een iets langere beschrijving, en leg wat nadruk op deze werkervaring.
- Maak je CV chronologisch. Door je CV chronologisch op te stellen, heeft de persoon die hem leest overzicht. Daarnaast heb jij ook het overzicht wanneer je iets aan je CV gaat aanpassen. Zet dus ook bij elke gebeurtenis de jaren waarin deze plaatsvonden.
- Kijk naar voorbeelden. Het internet is bijna ongelimiteerd wanneer het gaat om voorbeelden van een goed CV. Daarnaast kun je ook vrienden, familie of oud-collega’s vragen of je even hun CV kunt zien. Vaak kun je fouten in jouw CV ontdekken of je CV simpelweg verbeteren door hem te vergelijken met die van anderen.
We hebben nu bekeken wat een CV is, wanneer je hem aanpast en hoe je hem in elkaar zet. We weten dat een CV een soort samenvatting is van je leven zolang het relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert. Daarnaast weten we dat je je CV op twee momenten het beste kan overzien en aanpassen: als er iets verandert en op het moment dat je gaat solliciteren.
Als laatste waren er een aantal tips die aangaven hoe je het beste je CV in elkaar kon zetten. Een goede opbouw van je CV betekent een opbouw met structuur en relevante informatie die een professionele uitstraling heeft. De meeste programma’s zoals Word hebben een sjabloon die al een beetje houvast biedt voor het maken van een CV. Deze kun je gebruiken wanneer je zelf een mooie CV wilt opstellen.
Een CV opstellen is dus niet zo lastig als gedacht. Succes met solliciteren!
Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven
Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.
In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:
- Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
- De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
- De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
- En nog veel, veel meer!
Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen
Geef een reactie