create counter
header

Thuiswerk – Hoe Houd Ik Mezelf Aan Het Werk?

Thuiswerk, voor velen is het een droom. Je kan lekker zelf je eigen ritme bepalen, kan iets te eten of te drinken pakken wanneer jij dat wilt, en als je even wat langer op bed wilt blijven liggen, is dat geen enkel probleem – je bent volledig je eigen baas wat dat betreft.

Vooral voor mensen met kinderen is thuiswerk een uitkomst. Ze kunnen hun werk uitstekend combineren met de zorg voor hun kinderen, die ze gewoon naar school kunnen brengen en weer kunnen ophalen.

Maar ook om andere redenen kan thuiswerk erg voordelig zijn. Zo heb je geen reiskosten en hoef je het huishouden niet langer te laten versloffen (of tot het weekend te bewaren). Een eventuele huishoudster of au-pair hoef je niet in te huren.

Toch kleven er ook nadelen aan thuiswerk. Je hebt bijvoorbeeld geen contact met collega’s. Maar misschien nog wel het belangrijkste: de discipline. Hoe zorg je ervoor dat je jezelf aan het werk houdt?

In dit artikel vertellen we je iets meer over thuiswerk. Hoe kom je er aan? Welke soorten zijn er? En wanneer je eenmaal vanuit huis kunt werken: hoe leg je jezelf een strakke discipline op?

 

Naar thuiswerk solliciteren – ja of nee?

We hebben het al vaker gezegd: wanneer je solliciteert moet je niet te kieskeurig zijn. Het kan je kansen op het vinden van een baan ernstig doen slinken.

Laat daarom tijdens een sollicitatiegesprek niet meteen doorschemeren dat je het liefst thuis zou werken. Hoewel de groep mensen die vanuit huis werken steeds groter wordt, reizen verreweg de meeste mensen nog altijd netjes van en naar hun werk, dag in dag uit. Aandringen op thuiswerk kan een verkeerde indruk wekken bij de werkgever.

Dus als je niet specifiek op zoek bent naar thuiswerk, luidt ons advies: zet voorlopig in op de traditionele werkplek. Het aantal vacatures waaruit je kunt kiezen is dan vele malen groter.

Eventueel kun je in een later stadium je werkgever vragen of je ook vanuit huis kunt werken. De kans op een ja is dan groter, omdat de werkgever inmiddels weet wat hij aan je heeft en kan inschatten of je ook buiten zijn directe toezicht je werk goed zult doen.

 

Thuiswerk: hoe kom je er aan?

Toch is het wel degelijk mogelijk om direct naar thuiswerk te solliciteren. Verschillende soorten thuiswerk zijn tegenwoordig erg in trek, zowel onder werkgevers als onder sollicitanten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Telefoondienst (bijvoorbeeld telemarketing)
  • Computerwerk (bijvoorbeeld chatservice)
  • Inpakwerk
  • Montagewerk
  • Producten testen

Voor een bedrijf kan het erg gunstig zijn hun werknemers vanuit hun eigen huis te laten werken. Dat scheelt hen bijvoorbeeld te kosten die aan een eigen gebouw verbonden zijn.

Vacatures voor thuiswerk vind je onder andere op de volgende sites:

  • thuiswerkvacatures.nl
  • thuiswerkbaan.com
  • thuiswerken.nl

Ook uitzendbureau Indeed biedt thuiswerkvacatures aan op zijn website.

Let wel goed op wanneer je een contract ondertekent voor dit soort werk. Als je telefoonwerk wilt gaan doen, is het bijvoorbeeld belangrijk je af te vragen of het desbetreffende bedrijf de telefoonkosten volledig zal vergoeden. Kijk ook altijd goed na hoe de uitbetaling van je salaris geregeld is.

 

Een eigen bedrijf

Veel zzp’ers een freelancers werken ook vanuit huis. Een webshop bijvoorbeeld kan je makkelijk vanachter je eigen computer beheren. En ook als tekstschrijver hoef je niet per se de deur uit. Een andere optie is om een nagelstudio of kapsalon vanuit je eigen woonkamer of zolderkamer te runnen. Het is natuurlijk maar net wat je ligt.

Wanneer je dus niet zo één, twee, drie aan werk kunt komen, is het misschien het overwegen waard om een eigen bedrijf op te richten. Ga eens bij jezelf ten rade: wat kan ik goed en wat voor werk zou ik graag willen doen? Misschien ben je wel heel erg op je plek als zelfstandig ondernemer. Bovendien geniet je dan gelijk van alle voordelen die thuiswerk met zich meebrengt.

 

Het grote spook van de thuiswerker: discipline

Thuiswerk heeft één groot nadeel: er is geen baas die druk op je uitoefent om aan de slag gaan. Jij bent zelf die baas en moet jezelf die druk opleggen. Dat blijkt niet altijd even makkelijk. De verleiding om een uurtje langer in je bed te blijven liggen is bijvoorbeeld soms maar moeilijk te weerstaan…

En wanneer je eenmaal achter je computer zit, is het internet vol verleidingen. Voordat je verdergaat met deze tekst, eerst nog meer eens kijken of er nog nieuwe berichten zijn op Facebook…

Gelukkig hebben wij hier enkele tips om jezelf een ijzeren discipline op te leggen.

Tip 1: Zorg voor zo min mogelijk afleiding. Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je steeds de neiging hebt het internet op te gaan voor niet-werkgerelateerde redenen? Waarom sluit je het internet dan niet tijdelijk af totdat je klaar bent met werken? Vraag ook vrienden en familie om je niet te storen tijdens je werk.

Tip 2: Maak een strakke planning aan het begin van iedere werkweek. Schrijf voor iedere dag op wat je in ieder geval gedaan wilt krijgen. Op die manier stel je jezelf een duidelijk en concreet doel, en dat maakt je werk overzichtelijker.

Tip 3: Leg je planning voor aan een familielid of vriend, zodat hij of zij aan het einde van de dag kan controleren of je gedaan hebt wat je wilde doen. Die controle is meteen een extra stimulans voor jou om je doelen te verwezenlijken.

Tip 4: Aansluitend bij je planning: zorg voor regelmaat. Schrijf op welke uren je wilt werken en wanneer je een pauze neemt. Een vast dagritme is makkelijker meerdere weken vol te houden.

Tip 5: Pauzes zijn heel belangrijk. Een gebrekkige discipline is natuurlijk niet goed, maar te hard werken en te veel hooi op je vork nemen is weer het andere uiterste. Als je voor je werk veel achter de computer zit, is het goed om ieder uur even de benen te strekken, al is het maar om een kopje koffie te halen. Lichte handenarbeid – bijvoorbeeld de was vouwen of de afwas doen – kan weer wat lucht in je kop blazen en ervoor zorgen dat je met een frisse blik je werk kunt hervatten.

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

  • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
  • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
  • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
  • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *