create counter
header

Schrijf een goede open sollicitatiebrief met dit voorbeeld

Een open sollicitatie is eigenlijk precies hetzelfde als een gewone sollicitatie, behalve dat je nu niet op een specifieke vacature reageert. Je schrijft dus een sollicitatiebrief zonder dat het bedrijf aangeeft iemand voor een bepaalde functie te zoeken.

Hoewel dit misschien erg vreemd klinkt, wordt het veelvuldig gedaan. Er zijn vele mensen die op deze manier hun baan gekregen hebben, en bedrijven die een vacature open stellen kijken vaak eerst of er niet een geschikte kandidaat tussen eerdere open sollicitaties zat.

Het lastige aan een open sollicitatie is dat je weinig houvast hebt. Er zijn immers geen omschrijvingen te vinden in de vacature waarop je jouw brief kunt baseren. Je zal dus op zaken die je over het bedrijf weet af moeten gaan en de brief een iets persoonlijker karakter moeten geven. De focus ligt bij open sollicitaties dus wat meer op jezelf.

Een voordeel van open sollicitaties is dat er meer ruimte is voor creativiteit. Je kan diep in gaan op je eigen persoonlijkheid en op welke manier jij deze optimaal bij het bedrijf kan benutten. Door aan te tonen dat jij het ‘waard’ bent medewerker te worden, wil je nog wel eens een werkgever overtuigen!

Hieronder lees je hoe je een open sollicitatiebrief schrijft. Eerst worden en enkele tips gegeven en daarna komt de opbouw van een open sollicitatiebrief aan bod. Tot slot wordt er een (korte) voorbeeldbrief gegeven waarin de punten uitgewerkt zichtbaar zijn.

Les uit waarom je bij het bedrijf wilt werken

Bij een open sollicitatie is het zeer belangrijk duidelijk uit te leggen waarom je nou bij dát bedrijf wilt werken (en niet bij een ander bedrijf). ‘Een goed salaris’ is natuurlijk een slecht argument. Waarschijnlijk heb je al een basaal idee waarom je bij een bepaald bedrijf wilt werken.

Als je het lastig vindt hier een goede zin van de formuleren kan je beginnen met ‘een functie bij …. zou mij in staat stellen om …’ of ‘met deze baan kan ik eindelijk …’. Probeer dit zowel in de inleiding als in het slot kort aan bod te laten komen.

Zorg dat er geen twijfels ontstaan.

Het is jouw missie om ervoor te zorgen dat de lezer van jouw open sollicitatiebrief geen enkele vraag kan stellen. Twijfel begint namelijk bij vragen! Probeer dus zoveel mogelijk vragen te voorkomen door duidelijk en beknopt uitleg te geven.

Als je twijfels bij de lezer wegneemt kom je over als betrouwbaar en nuttig. De werkgever zal interesse in jou krijgen en ook een oogje werpen op jouw CV. Hopelijk is er gelijk een baan voor je beschikbaar, maar als je het goed aanpakt zal je zeker een brief of mail terugkrijgen en eventueel op een lijstje gezet worden voor later.

Vind je het lastig om te beginnen?

De eerste paar woorden van een open sollicitatiebrief zijn altijd erg lastig. Hoe ga je nou duidelijk maken waarom je deze brief stuurt? Op welke manier ga je jouw nut voor het bedrijf laten blijken zonder arrogant over te komen? Probeer van tevoren hierover na te denken en probeer een paar keer terug te komen op deze punten.

Het kan dus erg lastig te zijn om te beginnen. Later loop je tegen het probleem aan dat je er niet zeker van bent of je wel compleet genoeg bent. Om je op gang te helpen staan hieronder enkele korte vragen. Lees je brief en kijk of deze vragen aan bod komen.

 • Wie ben jij?
 • Waarom solliciteer je voor deze functie?
 • Wat maakt jou geschikt voor de functie?
 • Wat voor persoon ben je?
 • Wat zijn je ambities?
 • Per wanneer ben je beschikbaar?
 • In de inleiding geef je antwoord op wie je bent en waarom je solliciteert. Het is ook dé plaats om indruk te maken met je kennis over het bedrijf en de business van het bedrijf.
 • In de kern laat je blijken dat je kennis hebt en geschikt bent voor de functie. Hier neem je zoveel mogelijk vragen weg. Het is belangrijk hier zo overtuigend mogelijk over te komen.
 • In het slot ben je zakelijk en formeel. Je geeft aan dat je graag op gesprek zou willen komen en antwoord kunt geven op eventuele vragen.

De opbouw van een open sollicitatiebrief

Voorbeeld

Onderwerp: Open sollicitatie …

Geachte heer, mevrouw … ,

 

Met veel interesse heb ik sinds 2012 de blog van *bedrijfsnaam* gevolgd. Deze interesse heb ik ook veelvuldig laten blijken door in de reacties dieper in te gaan op de blogs onder de gebruikersnaam henksmit. Hoewel ik al enige jaren ZZP-er ben op het gebied van ontwikkelingscoaching, lijkt mij het veel prettiger om bij een groter bedrijf te werken. Dit is dan ook de reden van deze open sollicitatie.

Tijdens mijn bachelor communicatiewetenschappen begon ik een eigen bedrijf. Ik had al enkele goede connecties, waardoor ik al snel drie keer per week trainingen gaf aan groepen van acht personen. Na mijn studie ben ik enkele cursussen gaan volgen om mijn presentatie te verbeteren. Meer informatie over deze cursussen kan u lezen in mijn CV.

Na verloop van tijd begonnen de dubbele rollen mij parten te spelen. Ik was voor mijn gevoel veel te vaak met netwerken en de administratie bezig en kon niet genoeg doen wat ik eigenlijk wilde: mensen coachen. Dit hoop ik bij *bedrijfsnaam* wel te kunnen doen.

Tijdens mijn 15 jaren ervaring heb ik ruim 1500 mensen gecoacht. In mijn CV zijn enkele referenties te lezen. Hier staan ook telefoonnummers bij die u kan bellen voor meer informatie. Op mijn website kan u lezen over de verschillende gebieden waarin ik trainingen geef of heb gegeven. Mijn brede inzetbaarheid en ruime ervaring maakt mij ideaal voor *bedrijfsnaam*.

Ik kijk uit naar uw reactie en vragen beantwoord ik graag persoonlijk in een gesprek. Eventueel zou ik over drie maanden kunnen beginnen.

 

Hoogachtend,

Henk Smit

Leer de ‘magische formule’ voor het schrijven van effectieve sollicitatiebrieven

Perry Kroes is een autoriteit op het gebied van solliciteren, een cv opstellen en het vinden van je ideale baan.

In zijn baanbrekende methode leer je onder andere:

 • Hoe je jezelf kunt verkopen zonder op te scheppen
 • De ‘magische sollicitatiebrief-formule’ uitgelegd in 10+1 regels
 • De indeling van de moderne sollicitatiebrief- en email
 • En nog veel, veel meer!

Perry’s Sollicitatie Handboek Risicovrij Uitproberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *